Soome hõlbustab tööga seotud migratsiooni, eesmärk on 2030. aastaks saada juurde 50 000 töötajat

Soome valitsus tahab hõlbustada tööga seotud migratsiooni. Juba järgmisel suvel peaks spetsialistid ja iduettevõtjad ning nende pered saama tööloa kahenädalase kiirmenetluse käigus.

Täna esitles tööminister Tuula Haatainen valitsuse vastavat plaani. Valitsuse eesmärk on kahekordistada tööga seotud migratsiooni aastaks 2030. See tähendab 50 000 lisatöötajat, vahendab MTV.

Pärast 2030. aastat on kavas juurde saada 10 000 tööga seotud migranti igal aastal. Välismaalt pärit üliõpilaste arvu tahetakse 2030. aastaks kolmekordistada. Eesmärk on, et 75 protsenti neist jääksid Soome tööle. Praegu jäävad poole üliõpilased Soome.

Soome tööle tulevate isikute töölubade protsessi tahetakse kiirendada. Eesmärgiks on võetud lühendada protsess kuu aja peale praeguse valitsusperioodi lõpuks. Sellega seoses muudetakse seadusi ja menetlusi. Spetsialistide ja iduettevõtjate jaoks tehakse kahenädalane kiirmenetlus. See asi on kavas käivitada juba järgmisel, 2022. aastal. Kiirmenetlus käib ka pereliikmete kohta.

Tööga seotud migratsiooni vajadus on suur, sest Soome ühiskond vananeb kiiresti ja sündimus on väga madal. Paljudes valdkondades valitseb juba suur töötajate puudus, mis takistab ettevõtete kasvu. Tööjõu vähenemine ohustab ka praegust pensionisüsteemi. Kui töötajaid jääb vähemaks, tuleb pensioni sissemakseid suurendada.

Lisaks tuleb tööle saada Soomes elavad inimesed. Soome valitseb suur struktuurne tööpuudus ja tööjõu puudus, mis tähendab, et olukorras, kus riigis on suur puudus töötajatest, on ka töötuid väga palju.

Kommentaarid
(Külastatud 520 korda, 1 külastust täna)