Soome haiglaõe põhipalk on 2600 eurot kuus, aga ikka läheb töölt minema

Soome haiglaõde janina saab põhipalka 2600 eurot kuus, aga sellele vaatamata on otsustanud eriala vahetada. Nõnda talitavad nüüd sajad haiglaõed üle Soome.

38-aastane Janina tunnistab, et algul tahtis ta saada ämmaemandaks, aga õppimise ajal huvi muutus ja ta otsustas hakata haiglaõeks, vahendab Iltalehti.

Naine tunnistab, et on oma tööd teinud südamega ja tema kutsumus on olla haiglaõde. Nüüd aga otsustas ta täita oma ammuse unistuse minna ülikooli arstideadust õppima. Viimase aasta jooksul on paljud tema kolleegid eriala vahetanud.

Janina sõnul on haiglaõdedel väga suur vastutus. Nad peavad olema kogu aeg patsiendi kõrval ning pöörama patsiendi olukorrale tähelepanu. Haiglaõde on see, kes annab patsiendi kohta infot edasi, et talle ravi määrata.

Kuigi haiglaõdedel on kõrgkooli haridus, on palk vaid 2600 eurot kuus. Kuivõrd töö on väga raske, ei vasta see palk töö raskusastmele.

Naine räägib, et palju räägitakse lisatasudest, aga need on ohtlikud. Lisatasud tähendavad, et igal teisel aastal on naine jõulude ajal tööl. Ja et kolme nädala jooksul on vähemalt üks nädalalõpp töö juures.

Naine on välja arvestanud, et jõulude lisatasu on 200 eurot miinus maksud. 200 eurost on naise jaoks tähtsam, et ta saab veeta jõulud koos perega.

Tööl mööduvad ka õhtud ja ööd. See aeg peab ta olema pere juurest eemal. Sageli unustatakse vahetustega tööga kaasnev väsimus ja taastumise vajadus. naine töötab vastsündinute osakonnas ning seal tuleb arvestada teiste perede vajadustega, mis nõuab palju vaimset pingutamist ja empaatiat.

Janina peres on abikaasa ning 11-, 7- ja 2-aastased tütred. Naisel on tugivõrgustik, kes teda vajadusel abistab. Isegi ämm on valmis 500 kilomeetri kauguselt kohale sõitma.

Naine tunnistab, et tahtis tegelikult minna arstiks õppima, aga kartis, et ei saa sisse. Nüüd proovis ta uuesti ja peaaegu sai sisse. Järgmisel aastal proovib uuesti.

Arstiks saamine võtab aega 6 aastat. Kui ta 45-aastaselt lõpetab, siis jääb pensionile 75-aastaselt. See tähendab veel 30 tööaastat. Naine leiab, et õppida pole kunagi liiga hilja. Ta ei taha seda, et pensionile jäädes peab kahetsema, et arstiks ei õppinud. Ta leiab, et tänu 10 aastale haiglaõena saab temast tulevikus parem arst ning parem kolleeg raviasutuses.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janina | #Lääkikseen2022 (@kolmen.mama.laakikseen)

Kommentaarid
(Külastatud 3,280 korda, 1 külastust täna)