Soome eelarve 2022: töötasu maksustamine veidi alaneb, aga suitsud lähevad kallimaks

Soome valitsus leppis täna neljapäeval kokku 2022. aasta riigieelarve projekti osas. Selles on ette nähtud mitmeid maksumuudatusi, mis soomlaste rahakotti mõjutavad.

Palgatulude maksustamine veidi väheneb, hinnanguliselt 0,2 protsendipunkti võrra. Seda põhjustab sotsiaalmaksu alanemine. Näiteks 2000 eurot kuus teenivatel inimestel tuleb sääst 50 eurot aastas, arvestatuna, et maksuprotsent on 19,5, vahendab Helsingin Sanomat.

Kodumajapidamise ehk koristus- ja hooldusteenuse maksusoodustust kergitatakse 2250 euro pealt 3500 euroni aastas ja hüvitise protsent kerkib 40 pealt 60 peale. See soodustus ei sisalda remondi tegemist. Kodumajapidamise kulude hulka saab aastatel 2022-2027 arvata ka õlikütte. Näiteks kui teenuseid ostetakse aastas 1000 euro eest, siis on maksusoodustus 500 eurot ja kätte jääb 200 eurot rohkem kui varem.

Tubakaaktsiisi on kavas tõsta 117 miljoni euro võrra kahe aasta jooksul. Näiteks need, kes teevad paki suitsu päevas, neil läheb suitsu tegemine ühes kuus 15 euro võrra kallimaks.

Eluasemelaenu intressi maksusoodustus väheneb veelgi ja see on kavas täielikult kaotada 2023. aastaks.

Lisaks otsustas valitsus, et elektriautod vabastatakse soetamisel automaksust ja vastavalt tõstetakse elektriautode mootorsõiduki maksu. Maksusoodustus ei puuduta varem soetatud elektriautosid. Maksusoodustus käib pärast 1. oktoobrit soetatud autode kohta.

Automaks arvestatakse auto soetamisel, mootorsõidukimaks on iga-aastane maks. Näiteks 39 000 euro maksev elektriauto odavneb ligi 1000 euro võrra, aga iga-aastane makse suureneb 50 euro võrra.

Järgmise aasta eelarve kinnitab lõplikult parlament.

Budjetti 2022 | Palkan verotus kevenee, tupakka kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

Muutoksia tulee myös kotitalousvähennykseen ja asuntolainojen korkovähennyksiin. HS koosti eri muutoksia havainnollistavat laskurit. Hallitus sopi torstaina esityksestä valtion ensi vuoden budjetiksi. Budjettiesitykseen sisältyy lukuisia veromuutoksia, joista osa vaikuttaa suoraan suomalaisten kukkaroon. Palkkojen verotus kevenee Veronmaksajien keskusliiton mukaan ensi vuonna hieman, noin 0,2 prosenttiyksikköä. Syynä on ennen kaikkea joidenkin lakisääteisten sosiaaliturvamaksujen ennustettu aleneminen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,628 korda, 1 külastust täna)