Paha lugu: Soomes on tuhandeid kõrgharidusega migrante, kellele pole pakkuda tööd – inseneri haridusega mees töötas kaks aastat koristajana

Soomes on tuhandeid kõrgharidusega migrante, aga kummalisel kombel ei leidu neile tööd. Näiteks inseneri haridusega Perez Okah töötas kaks aastat koristajana.

Okahil on Kameruni ülikoolist masinaehituse-alane kõrgharidus. Ta sai stipendiumi ka USA-sse, aga ta valis edasi õppimise kohaks Lappeenranta ülikooli Soomes, vahendab Helsingin Sanomat.

Viimased neli kuud on Okah teinud erialast tööd Soome firmas, aga enne seda ei suutnud mitu aastat rakendust leida. Temaga koos õppinud soomlased said ka kehvemate hinnetega firmadesse tööle, aga teda ei võetud kuhugi. Paljud soomlased said omale töö juba enne lõpetamist. Neile lausa helistati firmadest ja pakuti tööd.

Okahil aga nii hästi ei läinud. ta otsis aktiivselt ise tööd, aga tulemusteta. Ta tegi tööd küll, aga seda koristusfirmas Lassila & Tikanoja. Tema jaoks oli see raske. Ta mõtles kodumaalt lahkudes, et teeb välismaal karjääri, aga midagi. Enesehinnang oli lõpuks juba väga madal.

Samal ajal arutatakse Soomes eri seminaridel, kuidas meelitada sisse haritud tööjõudu ning räägitakse oskustööliste puudusest. Selle asemel võiks tööle võtta need tuhanded kõrgharidusega migrandid, kes Soomes juba elavad.

Soomes on kõrgharidusega migrantide tööle rakendamisele spetsialiseerunud ettevõte Pointer Potential. Registris on ligi 3000 kõrgharidusega migranti, kellest enamus ei tee erialast tööd. Arvel on insenere, keemikuid, juriste, personalijuhte, terve akadeemiline nimestik.

Perez Okahi lugu on Soome küllalt tüüpiline. Paljud kõrgharidusega migrandid lõpetavad pärast Soomes kooli lõpetamist koristaja või taksojuhina, kuna nad ei leia millegipärast tööd. Soomes on palju rahvusvahelisi firmasid, kes võiks idee poolest värvata migrante, aga seda ei juhtu. Isegi võõrkeeli nõudvatel ametikohtadel ei leita rakendust.

Üllatav on see, et paljude rahvusvaheliste ettevõtete esindused Soomes värbavad ainult soomlasi. Samas oleksid välismaalased neis ametites edukamad.

Okah ise leiab, et kuigi õpe on Soomes paljudes koolides inglise keeles, peaks õpetama soome keelt, kuna ilma keeleoskuseta on raske tööd leida. Pointer Potential aitab välismaalaste värbamisel niipalju kaasa, et esimese aasta on töötajad Pointer Potentiali palgal ehk ettevõtete jaoks renditöötajad. Lisaks pakutakse töötajatele mentorlust.

Oluline on ka see, et Soome elama tulnud välismaalaste abikaasad leiaksid töö. Trend on selline, et kui abikaasa tööd ei leia, siis suureneb tõenäosus, et pere lahkub Soomest. Paljud abikaasad on samuti oma ala spetsialistid.

Kommentaarid
(Külastatud 2,220 korda, 1 külastust täna)