Paanika ära vaktsineeritud Singapuris: nakatumiste ja koroonasurmade arv kasvab väga kiiresti, piirangud tulevad tagasi

Singapur on hoiatav näide selle kohta, et vaatamata kõrgele vaktsineeritusele pole võimalik ühiskonda avada ja nakatumisi ära hoida, mistõttu tulevad uued piirangud.

Singapur on üks kõrgema vaktsineeritusega riike maailmas, kus üle 80 protsendi elanikest on täielikult vaktsineeritud. Võrdluseks, Soomes on vastav tase 54 protsenti ja Eestis 42 protsenti. Sellele vaatamata kasvab Singapuris väga kiiresti koroonaga nakatumiste arv, nii et tuleb kehtestada uued piirangud.

Viimase nädala jooksul on koroonaga nakatumiste arv Singapuris kahekordistunud – kokku enam kui 1200 juhtumi peale nädalas. Koroonasurmade arv on tõusnud pandeemia alguse tasemele. 5,7 miljoni elanikuga Singapuris on kokku registreeritud 68 901 koroonaga nakatumist ja 55 koroonasurma.

Singapuri koroonajuht Lawrence Wong ütles esmaspäeval, et muret teeb nakatumiste arvu kiire kasv. Teiste riikide kogemus on näidanud, et kui kasv on nii kiire, siis kasvab kiiresti ka haiglaravi vajavate patsientide ja koroonasurmade arv, vahendab CNN.

Pandeemia alguses oli Singapuris null-koroona poliitika, kus püüti nakatumisi iga hinna eest ära hoida ja kehtestati karmid piirangud. Käesoleva aasta juunis aga otsustas valitsus hakata piiranguid kaotama, kuna vaktsineeritus oli piisavalt kõrge. Leiti, et tänu vaktsineeritusele on võimalik ühiskonda avada.

Singapur on üks kõrgeima vaktsineeritusega riike maailmas, kus üle 80 protsendi elanikest on koroona vastu vaktsineeritud. Augustis leevendati piiranguid, kus lubati vaktsineeritud inimestel väljas süüa ja gruppidesse koguneda. Ent siis hakkas nakatumiste arv kiiresti kasvama ja see on sundinud otsuseid ümber vaatama. Kõik piirangute leevendamised on Singapuris peatatud.

Wong ütles, et Singapuris on kavas nakkuse levikut piirata suurema nakatumiste jälitamisega. Senisest rohkem on kavas inimesi testida. Singapuris on keelatud kõik kogunemised töökohtadel ja inimestel soovitatakse vältida igasuguseid üritusi.

Wong tunnistas, et lootused olid kõrged, et kõrge vaktsineeritusega õnnestub ühiskonda avatuna hoida, aga need lootused ei täitunud. Kuna intensiivravi patsientide arv kasvab kiiresti, tuleb kehtestada uued piirangud.

Singapuri näide on hoiatus teistele riikidele, kes ajasid algul null-koroona poliitikat ja panid siis lootused vaktsineerimisele, et sellega on võimalik ühiskonda avada.

Kommentaarid
(Külastatud 1,115 korda, 1 külastust täna)