Opas lainan hakemiseen Suomessa

Lainan ottaminen on nykypäivänä normaali asia elämässä. Lisärahoitusta voidaan kaivata äkillisiin menoihin, asunnon ostoon tai vaikkapa yritystoimintaa varten, jonka lisäksi lainaa voi hakea joko pankista tai netistä. Eri tarkoituksiin haettavilla lainoilla on eri vaatimukset, jonka lisäksi ne vaihtelevat niin pankkien kuin netin välillä.

Netin lainanantajat tarjoavat nopeamman ja yksinkertaisemman hakuprosessin eikä lainaa varten tarvitse olla vakuuksia. Pankit taasen laskelmoivat maksukyvyn tarkemmin ja vaativat vakuuksia esimerkiksi yrityslainassa ja kulutusluotoissa. Prosessin tarkoitus on aina arvioida pankin riskit takaisinmaksusta ja ne käsitellään tapauskohtaisesti. 

Lainan peruskriteerit Suomessa

Yleisesti ottaen lainaa voivat hakea ne Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt, jotka täyttävät alla olevat kriteerit:

  • Hänellä on säännölliset tulot, jotka riittävät maksamaan lainan takaisin 
  • Hänen täytyy olla vähintään 18-vuotias, mutta jossain tapauksissa alaraja voi nousta jopa 25 ikävuoteen
  • Hänen täytyy olla asunut Suomessa vähintään kolme vuotta
  • Hakijalla täytyy olla vielä suomalaiset pankkitunnukset ja puhelinnumero

Entäs maksuhäiriömerkintä?

Yleisen luulon sijaan maksuhäiriömerkintä ei välttämättä estä hakijaa saamasta lainaa. Lainanantaja arvioi aina tapauskohtaisesti sen, miten paljon maksuhäiriö vaikuttaa takaisinmaksuun. Etenkin silloin, jos merkinnät on saatu pienistä veloista tai ne on maksettu, maksuhäiriömerkinnät eivät vaikuta lainanhakuun.

Yrityslainan hakeminen Suomessa

Jos sinulla on yritystoimintaa Suomessa, voit joutua joskus hakemaan lainaa akuutteihin menoihin tai muiden yrityskulujen kattamiseen. Niitä voivat olla muun muassa uuden kaluston ostaminen, kausityöntekijöiden palkkaaminen tai markkinointikulujen kattaminen. Tänä päivänä yrityslainoja Suomessa voi hakea helposti netistä, jossa niitä myönnetään 100 000 euroon asti.

Yrityslainojen saaminen sisältää erilaiset vaatimukset kuin henkilökohtaiset lainat. Niissä esimerkiksi vaatimuksena on ainakin yli vuoden mittainen toiminta, yli 30 000 euron suuruinen liikevaihto ja yrityksen täytyy toimia sekä olla rekisteröitynyt Suomeen. Pankkien vakuudellisia lainoja varten yrittäjän täytyy myös osoittaa vakuuksia tai yrityksessä toimiva ylempi toimihenkilö voi toimia takaajana. 

Netissä toimivat lainanantajat, kuten CrediNord, eivät kuitenkaan vaadi vakuuksia, mutta senkin perusehdot ovat samat kuin pankeilla. 

Ota huomioon lainan muut kulut

Lainan ottaminen ei kata pelkästään lainaa ja korkoa, vaan siihen sisältyy muitakin kuluja. Niitä voivat olla muun muassa avausmaksu, kuukausittain maksettava tilinhoitomaksu, nostopalkkio, vuosimaksu ja nimelliskorko. Katso siis aina todellista vuosikorkoa, johon on sisällytetty kaikki mahdolliset lisäkulut, joita laina sisältää.

Lue myös sopimus läpi tarkasti ennen kuin hyväksyt lainan. Joskus lainanantajat eivät välttämättä avoimesti ilmoita kaikkia ehtoja, joten pidä huolta siitä, että ymmärrät taatusti sen mitä olet hyväksymässä. Kyseessä on aivan perustoimenpide lainaa hakiessa. 

Mahdollisuuksien mukaan vertaile eri lainanantajia keskenään, muun muassa pankkia ja netin rahalaitoksia. Valitse omaan tilanteeseen parhaiten sopiva laina, mutta punnitse tarkasti laina-aika, lainan kulut ja sen tarve. Älä koskaan lainaa enemmän rahaa kun on tarvetta. 

Kommentaarid
(Külastatud 126 korda, 1 külastust täna)