KUUM: Soomes hakatakse maksustama riigist lahkumist

Soomes on kavas alates 2023. aastast võtta kasutusele nn exit-maks ehk riigist lahkumise maks. Sellega tahetakse maksustada neid inimesi, kel on Soomes kogunenud vara ja kes tahavad ära kolida välismaale.

Soome rahandusministeerium peab sellist maksu võimalikuks, aga ei andnud sellele otsest soovitust. Valitsus otsustas eelarve strateegia nõupidamisel, et exit-maks võetakse üksikisikute suhtes kasutusele 2023. aastal, vahendab MTV.

Soome rõivafirma Marimekko suurim omanik ja juhatuse liige Mika Ihamuotila peab aga sellist maksu naeruväärseks. Tema väitel on see signaal noortele ja ettevõtlikele inimestele, et Soome ei tasu tulla. Ihamuotila väitel sümboliseerib see Soome praegust ülipopulistlikku valitsust, mis ei mõtle mitte tulevikule, vaid imetleb oma naba.

Ihamuotila ütles, et meelitas kunagi üht ettevõtjat Soome, kiites Soome ühiskonda. Kuuldes exit-maksust ütles ettevõtja, et ei julge tulla.

Ettevõtja oli öelnud, et selline exit-maks on märk üldisest mõtteviisist Soomes, et millegi peale ei saa enam kindel olla. Sellist riski ei taha ettevõtja võtta.

Ka Soome Kaubanduskoda on leidnud, et valitsuse poolt välja käidud riigist lahkumise maks edastab täiesti vale sõnumi spetsialistidele ja investoritele. See piirab Soomes rahvusvahelist tegevust.

Soome koonderakonna Kokoomus juht Petteri Orpo ütles, et erakond ei poolda sellist maksu ja kaotab selle kohe, kui erakond pääseb valitsusse.

Kommentaarid
(Külastatud 4,210 korda, 1 külastust täna)