Karm: Euroopa Liidu kodaniku registreerimine Soomes võib kesta 12-14 kuud

Mobiilimängudega tegeleva Soome tarkvarafirma Supercell juht Ilkka Paananen kirjutas sotsiaalmeedias, kuidas Euroopa Liidu kodaniku registreerimine Soomes võib aega võtta 12-14 kuud.

See on halb, sest ilma registreerimata ei saa avada Soome pangakontot ega sõlmida mobiiltelefoni lepingut. Vastav info 12-14 kuu pikkuse tähtaja kohta on saadud migratsiooniametist, vahendab Iltalehti.

Paananeni väitel on nii pikk periood arusaamatu Euroopa Liidu kodanike puhul, see peaks toimuma kohe. Supercelli töötaja abikaasa andis registreerimise teate sisse 5. jaanuaril. Nii tema kui Supercelli töötajast abikaasa on Euroopa Liidu kodanikud. Naisele öeldi, et dokumentide läbivaatamise aeg on 12-14 kuud.

Supercelli töötaja abikaasa vaatas järgi, et enne teda olid järjekorras 224 inimese avaldused. Järgmisel päeval oli juba 227 taotlust enne teda. Ilma registreerimata ei saa Kela toetusi ega soome keele õppimise toetust.

Supercelli andmetel võtab Euroopa Liidu kodanike registreerimine aega keskmiselt 2-3 kuud, kui varem toimus see ühe päevaga. Registreerimise venimine tähendab seda, et inimesed ei saa isikukoodi, mida on vaja näiteks Soomes pangakonto avamiseks.

Veelgi raskem on neil, kel on vaja pikendada Soomes elamisluba – selleks ei saa üldse aega. Ühel juhul ei läinud inimene kohale ja tema avaldus vaadati läbi samal päeval, teised on pidanud sõitma Tamperesse, kuna mujal pole aegu. Kui elamisluba ei pikendata enne selle aegumist, on inimestel palju probleeme. Reisida siis enam ei saa ja pangakonto võidakse sulgeda, kuna pangad jälgivad elamislubade kehtivust.

Praeguse korra kohaselt saab uut elamisluba taotleda alles siis, kui vana lõppemiseni on jäänud aega 3 kuud. Nii peavad töötajad kohe, kui 3 kuud on jäänud aegumiseni, andma sisse taotluse uue elamisloa saamiseks.

Soome tööminister Tuula Haatainen lubas eelmisel nädalal, et välismaise tööjõu liikumine Soome lihtsustub. Järgmisel suvel luuakse spetsialistidele eraldi süsteem kahe nädala jooksul dokumentide korda ajamiseks.

Kommentaarid
(Külastatud 831 korda, 1 külastust täna)