Helsingi ülikool jätkab avalikkuse survel eesti keele õpetamist

Sel kevadel Soomes ohtu sattunud eesti keele õpetamine ülikoolitasandil ikkagi jätkub, sest Helsingi ülikool otsustas avalikkuse survel siiski täita eesti keele lektori koha, mis veel suve hakul paistis minevat kärbete ohvriks.

Helsingi ülikool ehmatas Soome estofiile kevadel teatega, et lisaks juba mullu täitmata jäänud eesti keele külalisprofessori kohale koondatakse ka ülikoolilektori koht. See kärpeplaan oleks ohustanud kogu eesti keele kõrgharidust, vahendas „Aktuaalne kaamera”.

Avalikkuse surve viis aga selleni, et lektori koht otsustati täita ning mitte tähtajaliselt nagu seni, vaid tähtajatult.

Üleüldse on eesti keele positsioon Soome ülikoolides võrreldes 30 aasta taguse ajaga kõvasti kiduramaks muutunud. Täismahus eesti keele ja kultuuri õpet pakub ainult Helsingi ülikool. Turu ülikoolis on tööl eesti keele lektor, Tampere ja Oulu ülikoolides õpetatakse eesti keelt hädalahenduste abil minimaalselt. Jyväskylä ülikool on eesti keele õppest täiesti loobunud.

Kommentaarid
(Külastatud 364 korda, 2 külastust täna)