Estonia ohvrite lähedased alustavad vraki eraldi uurimisega

Grupp M/S Estonia ohvrite lähedasi on alustamas eraldi uuringut, et välja selgitada laeva uppumise põhjused 1994. aastal.

Samal ajal on käimas ametlik uuring, kus osalevad Rootsi, Eesti ja Soome riigid. Estonia uppumise teema tõstatus taas eelmisel sügisel, kui linastus Rootsi dokumentaalfilm. Filmis näitati laeva keres olevat suurt auku, vahendab Iltalehti.

Pärast õnnetust läbi viidud uuringus toodi laeva põhjusena välja tormi ajal avanenud vöörivisiir. Eestis aga suhtuti sellesse seletusse umbusuga ja nõuti uut uuringut.

Eraviisilise uuringu algusest teatas eile kolmapäeval Margus Kurm, kes on olnud varem Eesti peaprokurör ja Estonia huku uurimiskomisjoni esimees. Praegu juhib ta juulikuus Estonia huku ohvrite lähedaste poolt asutatud sihtasutust Mare Liberum.

Estonia vrakki pole olnud võimalik uurida, kuna sellele kehtestati vahetult peale õnnetust hauarahu. Kurm ütles pressikonverentsil, et sukeldumist vrakile keelab vaid Rootsi seadus, aga vrakk asub rahvusvahelistes vetes.

Kurm ütles, et ta suhtub Eesti, Rootsi ja Soome ametlikku uurimisse umbusuga. Samas ta lisas, et eraviisilise uuringu käigus kogutud teave antakse üle riikide uurimisgrupile. Kurm ütles, et iga uus uuring aitab asjale kaasa.

Kurm on varem öelnud, et peab tõenäoliseks, et Estonia hukkus pärast kokkupõrget Rootsi allveelaevaga. Eraviisilist uuringut toetavad Eesti ettevõtted, nende seas meediafirma Postimees Grupp. Lisaks rahastab uuringut õnnetuses hukkunud rootslaste lähedaste poolt asutatud ühing SEA.

SEA juhatuse liige Lennart Berglund ütles, et uuringuga alustatakse 18. septembril. Rootslased ja SEA esindajad sukeldumistel ei osale, kuna see on nende jaoks ebaseaduslik. Eestlastel seda probleemi pole.

Vraki uuring kestab kaks nädalat ja selles kasutatakse Rootsi ettevõttelt RS Offshore renditud uurimislaeva. Varustuse hulka kuuluvad neli sukeldumisrobotit. Operatsioonis osalevad ka neli sukeldujat.

Eesmärk on kaardistada laeva kere vigastused, teha vrakist 3D mudel ja uurida vraki ümbrust. Uuringu tulemusi analüüsib Singapuris elav poolakas Andrzej Jasionowski, kes on varem osalenud Rootsi valitsuse poolt tellitud Estonia vraki uuringutes.

Estonia uppus 28. septembril 1994. aastal teel Tallinnast Stockholmi. Õnnetuses hukkus 852 inimest. Laeval oli uppumise ajal 989 inimest.

Kommentaarid
(Külastatud 408 korda, 1 külastust täna)