Asjatundjad: kõik soomlased vaktsineeritakse ära kolme doosiga

Soome pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru ütles eile laupäeval, et Soome on varunud koroonavaktsiine elanikkonna kolme doosiga vaktsineerimiseks.

Soome terviseamet soovitas septembri algul anda kolmas vaktsiinidoos immuunpuudulikkusega inimestele ja neile, keda vaktsineeriti aasta algul. Asja menetleb sotsiaal- ja terviseministeerium ning lõpliku otsuse teeb valitsus, vahendab Ilta-Sanomat.

Käesoleval nädalal alustas Helsingi ja Uusimaa ravipiirkond HUS ilma valitsuse otsuseta immuunpuudulikkusega inimeste ja meedikute vaktsineerimist kolmanda doosiga, et mitte lasta vaktsiinidel raisku minna. HUS oli saanud sotsiaal- ja terviseministeeriumilt suulise nõusoleku.

Terviseameti peaarst Hanna Nohynek ütles, et esialgu on tegemist vaktsiinide broneerimisega ja pole teada, millal vaktsiinid Soome jõuavad. Terviseamet ei soovita praegu veel kolmanda doosi jagamist kogu elanikkonnale. Soome riiklik vaktsineerimise ekspertgrupp KRAR teeb vastava otsuse sügise jooksul.

Nohynek ütles, et kõigepealt on vaja kolmandale doosile saada Euroopa ravimiameti müügiluba. Nohynek ütles, et 12-nädalase vahega antud vaktsiinide kaitse on tõenäoliselt parem kui 3-nädalase vahega antud vaktsiinide kaitse. Samas pidas Nohynek tõenäoliseks, et varem või hiljem saavad kõik kätte kolmanda doosi.

Nohyneki sõnul on tegemist inaktiveeritud vaktsiinidega, mida on enamusele vaja anda kolm doosi. Küsimus on vaid selles, kas kolmas doos tuleb anda 12 kuu pärast või varem. Selle kohta on vaja veel lisauuringuid. Näiteks USA ravimiamet FDA ei andnud reedel veel müügiluba kolmanda doosi jaoks kõigile üle 12-aastastele.

Tampere ülikooli vaktsiiniuuringute keskuse juht Mika Rämet ütles, et see on hea, et valmistutakse kolmanda doosi andmiseks. Rämeti väitel on tõenäoline, et kolmas doos antakse suurele hulgale ja see annab parema kaitse viiruse vastu.

Rämet ütles, et kui inimesed hakkavad raskelt haigestuma pärast kahte doosi, siis hakatakse andma kolmandaid doose. Rämeti sõnul on võimalik, et kolme doosiga piirdutakse, see on näiteks nii hepatiidivaktsiini puhul.

Praegu ei pea Rämet vajalikuks veel kolmanda doosi andmist 12-15-aastastele. Samas pidas ta tõenäoliseks, et tulevikus saavad kõik kätte kolmanda doosi.

Rämeti väitel on hea, et kolmanda doosi saavad kätte immuunpuudulikkusega inimesed. Tema sõnul tuleb mõelda ka laiemalt: Millal on tervete inimeste kolmandad doosid tähtsamad kui arengumaade esimesed doosid.

Vaktsineerimise ekspertgrupi juht Ville Peltola ütles, et kolmandaks doosiks valmistumine on hea asi ja räägitakse pikemast perspektiivist ehk tervest järgmisest aastast. Vaktsiinid tuleb ette ära varuda. Teine küsimus on see, kas neid on kõigile vaja.

Peltola väitel tänavu sügisel kõik inimesed kolmandat doosi veel ei saa. Ta rõhutas, et paljud on oma teise doosi alles kätte saanud. Praegu jälgitakse nii Soomes kui mujal maailmas, kui kaua kestab kahe doosi kaitse. See kaitse väheneb aja jooksul, aga kaks doosi annab tervetele inimestele hea kaitse küllalt pika aja jooksul.

Kommentaarid
(Külastatud 758 korda, 1 külastust täna)