ARVAMUS: Soome müüjatüdruk on koroonaga üllatavalt hästi hakkama saanud

Kui Soomes tõesti mõne nädala pärast koroonapiirangud kaotatakse, tähendab see, et Soome riiki juhtiv müüjatüdruk on koroonaga üllatavalt hästi hakkama saanud.

Soome peaministrit Sanna Marinit on küll palju kirutud ja nimetatud tema kunagise ameti tõttu müüjatüdrukuks, aga ta on paremini hakkama saanud kui Eesti teadmamehed ja -naised, kes piiravad inimeste vabadusi koroonapassidega. Soomes pole koroonapasse siiani kasutusel ja ilmselt neid ka ei tule.

Ajal, kui Eestis nakatumiste arv kiiresti kasvab, on Soomes langus. Koroona haiglapatsiente on Soomes poole vähem kui Eestis, kuigi rahvaarv on üle 4 korra suurem. Koroonaga seotud surmajuhtumeid on Soomes nii kokkuvõttes kui igapäevaselt palju vähem kui Eestis.

Kui aus olla, siis libastus Marin koroonaga vaid korra: siis kui algul mindi kaasa Rootsiga ja lasti nakkusel vabalt levida. Tagantjärele tark olles oli see viga.

Rohkem vigu pole Marin seoses koroonaga teinud. Piiri kinnihoidmine oli küll valus eestlastest pendelrändajatele, aga Soome riigi jaoks oli see tervikuna kasulik. Nõnda õnnestus nakkus väljas ning raha riigis sees kinni hoida.

Eestis loodud nn Balti reisimull aga tõi ootustele vastupidise tulemuse. Raha voolas riigist välja ja talveks oli nakatumine maailma tipus, mistõttu ei lastud eestlasi enam Soome. Kokkuvõttes kaotasid seeläbi palju raha ja närvirakke paljud eestlased.

Üks targemaid asju, mille müüjatüdruk kohe varakult ära tegi, oli kõigi soomlaste kindlustamine vaktsiinikahjude vastu. Soomlased said kümme aastat tagasi valusalt kõrvetada seagripi vaktsiiniga ja kardeti, et eriti keegi ei julge end vaktsineerida koroona vastu. See kartus aga osutus alusetuks. Aitas inimestele antud kindlustunne, et kui vaktsiiniloteriis kaotad oma tervise või elu, siis on vähemalt loota mingit hüvitist. Tänu sellele on Soomes ühe doosiga vaktsineeritud 75 protsenti elanikkonnast ja peagi on samas koguses kahe doosiga vaktsineerituid. Eesti vastav tase on praegu vaid 57 protsenti ja karta on, et see kõrgemale enam ei tõuse.

On üsna kindel, et kui Soomes piirangud kaotatakse, saab majandus sisse uue hoo ja stardi, millest koroonapassi-Eestis võib ainult unistada. Euroopa riigid on jagunemas kaheks: kõrge vaktsineeritusega vabad riigid ja madala vaktsineeritusega suletud ühiskonnad. Väga võimalik, et ka töö- ning elukohta hakatakse valima selle järgi.

EESTINEN

Kommentaarid
(Külastatud 2,942 korda, 1 külastust täna)