Amnesty: Soome käitub kolmandate dooside jaoks vaktsiine kokku kuhjates vastutustundetult

See, et Soome valitsus varub kolmandate dooside jaoks koroonavaktsiine kõigile üle 12-aastastele, on vastutustundetu, ütles Amnesty Internationali Soome osakonna juht Frank Johansson.

Inimõiguste organisatsiooni Amnesty hinnangul on ravimifirmad vastumeelsed suurendama tootmist ning jagama nende käsutuses olevat tehnoloogiat. See on põhjus, miks vaesemates riikides valitseb vaktsiinidest puudus, vahendab Yle.

Amnesty on analüüsinud kuue suurema vaktsiinitootja tegevust, need on Astra Zeneca, Biontech, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax ja Pfizer.

Amnesty hinnangul eelistavad tootjad jõukamaid riike. Praegu toodetud 5,76 miljardist doosist on vaid 0,3 protsenti jõudnud vaesematesse riikidesse. Nendes riikides on koroona vastu vaktsineeritud alla 1 protsendi inimestest. Jõukates riikides on vastav tase 55 protsenti.

Tootjad on Amnesty hinnangul keeldunud osalemast rahvusvahelistes projektides, mille eesmärk on suurendada vaktsiinide tootmist ja jagada vastavat teavet ja tehnoloogiat. Ettevõtted on keeldunud ka ajutisest patendijagamisest pandeemia ajal.

Amnesty nõuab, et vaesematesse ja keskmisel tasemel riikidesse tarnitakse aasta lõpuks vähemalt 2 miljardit vaktsiinidoosi. See tähendab, et jõukad riigid annetavad osad vaktsiinid vaesematele.

Lisaks soovib Amnesty, et tootjad jagavad vähemalt pooled toodetavad vaktsiinidoosid riikidesse, mis vaktsiine kõige enam vajavad. See tähendab 2,6 miljardit doosi.

Amnesty kritiseerib ka Soomet, kuna Soome pole toetanud maailma kaubandusorganisatsioonis WTO ajutist vaktsiinide patendijagamist. Samuti pole vastutustundlik see, et Soome varub kolmandaid doose kõigile üle 12-aastastele. See on isekas vaktsiininatsionalism ning töötab vastu pandeemia tõrjumisele maailmas. Kui Soome-sugused jõukad riigid ja ravimifirmad jätkavad seda poliitikat, siis pole pandeemiale lõppu näha, märkis Amnesty Internationali Soome osakonna juht Frank Johansson

Kommentaarid
(Külastatud 766 korda, 1 külastust täna)