USA uuring: Hiina sõjaväelased levitasid koroonat juba 2019. aasta sügisel

Värske USA vabariiklaste erakonna uuring väidab, et 2019. aasta oktoobris Hiinas Wuhanis toimunud sõjaväelaste maailmamängud World Military Games oli esimene sündmus, kust koroonat üle maailma levitati. Seda tegid mängudel osalenud Hiina sportlased.

Koroonaviirus lekkis Wuhani viroloogia laborist arvatavalt perioodil 2019. aasta augusti lõpust kuni septembri alguseni. Hiina võimud varjasid seda mitu kuud, enne kui pandeemia kontrolli alt väljus, vahendab Washington Examiner.

Hiinas sõjaväelaste maailmamängudel käinud sportlased tõid viiruse kaasa oma kodumaale. See seletab koroona varajasi puhanguid 2019. aasta novembris neis riikides, mille esindajad mängudel käisid.

Värskest uuringust selgub, et sportlased haigestusid juba 2019. aasta oktoobris mängude ajal või vahetult pärast mängudel käimist. Mängudel osales ligi 9000 sportlast 109 riigist.

Üks Luksemburgi sportlane kirjeldas toonast Wuhani kui kummituslinna ja imestas, miks lennujaamas mõõdeti inimeste kehatemperatuuri. Liikusid kuuldused, et valitsus oli keelanud inimestel kodudest väljuda. Sarnased koroona-laadsed sümptomid ilmnesid mängudel käinud Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Rootsi sportlastel.

Üks Kanada sportlane rääkis, et Wuhanist naastes olid haiged kümned sportlased, kellel avaldusid kõhulahtisus ja köha. Üks Saksa sportlane rääkis, et tema kolleegid haigestusid mängude viimastel päevadel. See oli kas kole gripp või COVID-19, pigem COVID-19, lisas sportlane.

Üks Itaalia sportlane rääkis, kuidas kõik tema Wuhani toakaaslased haigestusid ja sümptomid olid sarnased koroonahaigusega COVID-19.

Uuringust tuleb välja, et neljas riigis, mille sportlased käisid Wuhanis, avastati koroonaga nakatumised juba 2019. aasta novembris ja detsembris – need riigid on Itaalia, Brasiilia, Rootsi ja Prantsusmaa.

Arvatavalt levis viirus Wuhani kesklinnas, kaasa arvatud metroos, aga et ära hoida üleilmset paanikat, otsustati asi kinni mätsida ja mängudel lasti jätkuda. Mängudele ei lubatud pealtvaatajaid, aga nakatusid teatud osa mängudel osalenud sportlastest ja 236 000 vabatahtlikust. Mängudel osalenud sportlased naasid oma kodumaale 2019. aasta oktoobri lõpus ja viisid viiruse kaasa.

Uuringust tuleb välja, et lisaks sellele, et Hiinas hävitati viiruse leviku asitõendeid ning vaigistati arste, alustati ka valeinfo kampaaniat. Üle aasta on levitatud valeinfot, et mängudel nakatasid teisi USA sportlased ja et Wuhani tõid viiruse USA sportlased. USA endine kaitseminister Mark Esper nimetas neid väiteid absurdseteks.

GOP report says October 2019 Wuhan military games were ‘one of the earliest super spreader events’

House Foreign Affairs Republicans concluded the World Military Games in Wuhan in October 2019 was “one of the earliest super spreader events” during the pandemic, with their new report contending COVID-19 escaped from a Wuhan lab in late August or early September 2019 – with China covering it up…

Kommentaarid
(Külastatud 734 korda, 1 külastust täna)