USA merejalaväe komandör rääkis Afganistani teemal suu puhtaks, mis ta riigi praegusest juhtkonnast arvab – lasti kohe lahti (lisatud video)

USA merejalaväe komandör, kolonelleitnant Stuart Scheller avaldas eile reedel video, mis oli ajendatud pommiplahvatusest Kabulis ja kaasvõitlejate hukkumisest.

Videos rääkis tegevväelane, kuidas juhtunu eest on vastutav riigi praegune kõrgem juhtkond. Samuti on vastutav kõrgem sõjaväeline juhtkond. Video on saanud üle 15 tuhande toetava kommentaari.

„Inimesed hukkusid, sest nende juhtkond vedas neid alt,” ütles Scheller, „ja mitte keegi ei vastuta.” Scheller ütles, et vastutuse peavad võtma kaitseminister Lloyd Austin, kes kinnitas vande all, et Afganistani väeüksused on valmis riiki kaitsma, samuti kannab vastutust vägede ülemjuhataja kindral Mark Milley ja teised.

Scheller ütles videos, et temalt küsitakse, kas Afganistanis hukkusid tuhanded sõjaväelased ilmaasjata ning ta peab tunnistama, et jah, kuna kõrgem juhtkond ei suuda võtta vastutust. Kui keegi vastutust ei võta, siis korratakse ikka ja jälle samu vigu.

Videot on jagatud sotsiaalmeedias tuhandeid kordi ning nagu Scheller märkis, on ta saanud korraga nii palju sõbrakutseid, et uusi enam lisada ei ole võimalik.

Varem pole kunagi sellist asja olnud, et üks tegevväelane oleks riigi juhtkonda niimoodi rappinud. Videos tunnistab Scheller ise ka, et paneb sellega löögi alla kogu oma 17-aastase karjääri, mis sisaldab missioone Afganistanis ja Iraagis. Ta ütleb, et on valmis sellest kõigest loobuma, et välja öelda, et nõuab oma ülemustelt vastutuse võtmist.

Scheller tunnistab, et tal oli väga lähedane side ühe merejalaväelasega, kes Kabuli pommirünnakus hukkus. Ta märgib, et suurim strateegiline viga oli enne evakueerumist Bagrami õhuväebaasi mahajätmine. Selle asemel tehti kõik panused Kabuli lennuväljale.

Bagrami ootamatu mahajätmine 2. juulil oli hetk, mil USA andis kontrolli Afganistanis käest ära.

Scheller teatas hilisemas postituses, et ta lasti ametist lahti usalduse kaotuse tõttu. Kommentaarides on märgitud, et see on karistus tõe väljatoomise eest.

Scheller teatas aga seda, et ta tegi seda austusest oma riigi vastu ning tundis vastutust oma kolme poja ees, kellest saavad kunagi mehed. Ta märkis, et usub veel Ameerikasse kõige selle kaose keskel, mis praegu toimub.

Kommentaarid
(Külastatud 1,371 korda, 1 külastust täna)