USA epidemioloog: Delta variandiga on maailm nullpunktis tagasi, tegemist on nakkavaima viirusega inimkonna ajaloos

Tunnustatud USA epidemioloog dr Larry Brilliant, kes osales Maailma terviseorganisatsiooni WHO rõugete-vastases programmis, ütles, et maailmas on liiga vähe inimesi veel koroona vastu vaktsineeritud.

Teadlane ütles telesaates CNBC Street Signs, et maailmas on vaktsineeritud vaid 15 protsenti ja mõnes riigis alla 5 protsendi inimestest. Dr Brilliant tunnistas, et Delta variandi puhul on tegemist kõige nakkavama viirusega, millega ta on oma karjääri jooksul kokku puutunud.

Dr Brilliant ütles, et tema arvates ollakse pigem pandeemia alguses kui lõpus ja see tuleb Delta variandist, mis püsib väga kaua aega. Ta ütles, et kuni igal pool maailmas inimesi ei vaktsineerita, tulevad peale üha uued ja uued variandid, vahendab Daily Mail.

Delta variant avastati esimest korda Indias Maharashtra osariigis, mis on kõige rahvarohkem osariik ja mille pealinn on Mumbai. Indias kutsutakse viirust topelt-mutatsiooniks, sest selles on koos kaks olulist mutatsiooni: L452R ja E484Q. Mõlemad mutatsioonid on viiruse osades, mille kaudu viirus siseneb inimese organismi.

Dr Brilliant ütles, et Delta variant on täiesti uus viirus. Nii kiiresti levivat viirust pole veel enne nähtud. Samas kinnitas teadlane, et kõik kolm USA-s loa saanud vaktsiini Pfizer-BioNTech, Moderna ja Johnson & Johnson kaitsevad ka Delta puhul raske haigusvormi eest.

Dr Brilliant tõi välja, et pärast algset kiiret plahvatust on nii Ühendkuningriigis kui Indias nakatumiste arv stabiliseerunud teatud tasemel. See võib tulla asjaolust, et viirus levib niivõrd kiiresti, et teatud aja järel pole enam jäänud kedagi nakatada. Arvatakse, et teistes riikides, kaasa arvatud USA-s juhtub sama. See tähendab, et nakatumiste arv läheb kiiresti üles ja tuleb ka kiiresti alla.

Delta levib väga kiiresti, kuna nakatab nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimesi. Arvatakse, et tänu sellele möödub pandeemia kiiresti, aga dr Brilliant hoiatab, et tähestikus on veel tähti ja peale Deltat võivad tulla uued ja uued variandid.

Kommentaarid
(Külastatud 980 korda, 1 külastust täna)