Tekstisõnumi-petised muutuvad üha nutikamaks – soomlanna kontolt kadus mitukümmend tuhat eurot

Petised on saatnud viimastel päevadel Soomes Osuuspankki nimel mobiilisõnumeid, milles palutakse sisse logida, et sellega vältida raha kaotsiminekut.

MTV uudised kirjeldab üht juhtumit. Asi oli usutav, kuna sõnum saabus numbrilt, kust varem olid tulnud Osuuspankki sõnumid. SMS-iga saabus järgmine sõnum: „Avastatud on pettus. Konto on turvalisuse kaalutlustel suletud. Mine aadressile op-peruutus.info, et oma isik tuvastada ja makse tagasi võtta.”

Noor neiu oli aastaid õpingute kõrvalt raha kogunud ja säästnud. Pettuse teel läks kaduma märkimisväärne summa raha, mitukümmend tuhat eurot. See on igaühe jaoks väga suur summa.

Tüdruk hoidis raha põhiliselt säästukontol, kasutuskontol oli vaid väike summa raha. Petised kandsid raha esialgu säästukontolt kasutuskontole ja sealt ühele välismaisele kontole.

OP panga andmetel olid esimesed sellised pettuse juhtumid juba paar aastat tagasi. Kurjategijad kasutavad tuntud ettevõtete telefoninumbreid. Telefon näitab, et sõnum on tulnud Osuuspankkist, kuigi tegelikult pole.

Selliste sõnumitega saabunud veebilinke ei tohiks kunagi avada. Panga leheküljele ei tohiks minna linkide kaudu, vaid kirjutada ise aadress veebilehitsejasse. Kui pank tahab kliendiga suhelda, teeb ta seda veebipanga kliendisõnumite kaudu. Samuti ei küsi pank kliendilt kunagi mingeid koode ega paroole, vaid klient kasutab neid alati ise.

Kui juhtub selline asi, et kontolt kaob raha, siis soovitab pank esialgu kohe panga endaga ühendust võtta. Kuigi kurjategijad on väga kiired, tuleks siiski kõigepealt võtta ühendust pangaga, ja alles siis politseiga.

Kui oma koodid ja paroolid anda kellelegi teisele tähendab see oma õiguste loovutamist. Petised kasutavad ära asjaolu, et inimestele tuleb palju erinevaid sõnumeid, millele peab reageerima. Tasub aga kõigepealt kaaluda ja mõelda, kui saabub mõni selline sõnum.

Pettuste ohvrid on varasemast palju nooremad. Noored reageerivad usinamalt näiteks hilja õhtul saabunud sõnumitele.

Kommentaarid
(Külastatud 990 korda, 1 külastust täna)