Soomest ei saadeta enam inimesi Afganistani tagasi

ÜRO pagulasorganisatsioon UNHCR andis käesoleval nädalal kõikidele riikidele korralduse peatada Afganistani kodanike tagasisaatmine. See kehtib ka tagasi lükatud varjupaiga taotlusega isikute väljasaatmise kohta. Soome on sarnast joont järginud juba mitu nädalat.

Soome valitsuse programm kohustub jätkama tööd tagamaks, et ametivõimude poliitika teiste riikide olukorra ja sealt põgenemise võimaluste suhtes oleks kooskõlas ÜRO pagulasorganisatsiooni soovitustega.

  • Soome ametivõimud on hoolikalt jälginud julgeolekuolukorra arengut Afganistanis. Soome oli juulis üks esimesi, kes selles küsimuses tegutses ja praktikas peatas tagasisaatmised Afganistani, ütles siseminister Maria Ohisalo.

Soome migratsiooniamet peatas juba 9. juulil selliste negatiivsete otsuste langetamise, mis võimaldaks isikuid Afganistani tagasi saata. Peatamine jääb kehtima Afganistani julgeolekuolukorra läbivaatamise ajaks. Soome migratsiooniamet jätkab positiivsete otsuste tegemist ning varjupaiga andmise tingimuste hindamisel võetakse arvesse uut olukorda.

Soomes on tagasisaatmiste eest vastutav politsei. Politsei otsustas pärast migratsiooniameti otsust Afganistani tagasisaatmised edasi lükata, et enne ei valmista politsei uusi tagasisaatmisi ette, kui Soome migratsiooniamet on olukorra hindamise lõpetanud.

  • Soome, nagu kõik ELi riigid, järgib absoluutset tagasisaatmiskeeldu, mis sisaldub rahvusvahelistes inimõiguste lepingutes, samuti meie põhiseaduses ja välismaalaste seaduses. Kedagi ei tohi tagasi saata piirkonda, kus teda ähvardab surmanuhtlus, piinamine, tagakiusamine või muu ebainimlik või alandav kohtlemine. Minister Ohisalo sõnul on olukord Afganistanis praegu väga tõsine ja inimeste häda on piirkonnas suur.

Julgeolekuolukorra arengut Afganistanis jälgitakse tähelepanelikult nii Soomes kui ka ELi tasandil. Eelmisel nädalal otsustas valitsus, et Soome võib Afganistanist vastu võtta 170 inimest. See kvoot hõlmab ametiasutustes töötanud afgaane ja nende perekondi.

Kommentaarid
(Külastatud 221 korda, 1 külastust täna)