Soomes võidakse ka kahe doosiga vaktsineeritud karantiini panna – selles on põhjus

Soomes võidakse kohaliku nakkushaiguste arsti määrusega karantiini panna ka siis, kui isik on kahe doosiga vaktsineeritud. Näiteks Vaasas on praegu karantiinis üle 300 inimese ja osa neist kahe doosiga vaktsineeritud.

Soome terviseameti andmetel isikut karantiini ei määrata, kui ta on kahe doosiga vaktsineeritud ning teisest doosist on möödas vähemalt nädal aega või kui nakkushaiguste arst ei otsusta teisiti. Nakkushaiguste arst omakorda arvestab eri asjaoludega, mis võivad mõjutada vaktsiini efektiivsust. Terviseameti andmetel on sellised asjaolud näiteks koroona mutatsiooni levik, isiku vanus ja võimalikud kroonilised haigused, vahendab Iltalehti.

Kahe doosiga vaktsineeritu karantiini määramisel mängib rolli näiteks see, kui lähedal ja kui kaua on nakatunud isikuga kokku puututud. Lisaks mängib rolli see, kas tegemist oli peoga, kus näiteks lauldi ja räägiti valjult. Või on tegemist olnud siseruumiga, näiteks peosaali, suvila või autoga.

Juhtum võib olla järgmine: kahe doosiga vaktsineeritud isik on olnud terve õhtu jahtklubi ruumides, rõõmsalt lauldes ja huilates, kui kõrval on istunud koroonapositiivne isik.

Kui aga kaks doosi saanud isik on kasutanud maski, toob lapse lasteaiast, ja kasvatajal tuvastatakse järgmisel päeval koroona ning laps pannakse karantiini, siis lapsevanemat karantiini ei panda. Kasvataja aga peab isoleeruma.

Karantiini eesmärk on takistada viiruse levikut. Vaasa linna juhtiv peaarst Heikki Kaukoranta ütles, et kaks doosi annab samas hea kaitse raske haigusvormi vastu, ja üks doos annab rahuldava kaitse.

Karanteeniin voi joutua, vaikka olisi kaksi rokotetta – tässä syy

Altistuminen esimerkiksi rapujuhlissa voi johtaa karanteeniin, kertoo Iltalehdelle Vaasan kaupungin ylilääkäri Heikki Kaukoranta. Koronakaranteeniin voi joutua tartuntatautilääkärin määräyksellä, vaikka henkilöllä saattaisi olla kaksi koronarokotetta, kertoo Iltalehdelle Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta. Vaasassa on tällä hänen mukaansa hetkellä karanteenissa yli 300 henkeä. Heidän joukossaan on muutamia osin ja täysin rokotettuja.

Kommentaarid
(Külastatud 3,851 korda, 1 külastust täna)