Soomes tühjendatakse elanikest 20 aastat tagasi valminud kortermaja, kuna seda pole võimalik remontida

Omanikul pole muud võimalust, kui lammutada 2001. aastal valminud neljakorruseline kortermaja. Maja asub Lõuna-Karjalas Lappeenranta kesklinnas ja seda pole võimalik remontida.

Tegemist pole ehitusveaga, vaid pigem halva õnnega. Maja omanik on Soome pensionikindlustusselts Keva, vahendab Yle.

Maja on vaja lammutada, sest seintesse on tekkinud praod. Lagunema on hakanud maja veetorustik. Maja on vajunud juba pikka aega. Vajumist üritati peatada 2008. aastal, aga see ei õnnestunud.

Vajumine pole olnud suur, mõned millimeetrid, aga see annab tunda. Lammutamise otsus on eriti ebameeldiv maja elanikele, kellest paljud on elanud majas selle valkmisest peale.

Maja probleemide põhjus on kaugel minevikus. Ligi 10 000 aastat tagasi sulas jää selles kohas, kus praegu on Lappeenranta. Jääajast jäi aga maa sisse üks suur jääkamakas. Hiljem oli sellel kohal auk. Varem matsid Lappeenranta kandi inimesed sellesse auku prügi. 20. sajandi algul ehitati sellele kohale tankla, mis lammutati alles 20 aastat tagasi, kui sinna hakati kortermaja ehitama.

Kortermaja ehitamise ajal jäi üks tugisammastest vana augu kohale. Uuringute käigus aga ei tehtu kindlaks, kui sügav see auk on. Vaiad pole piisavalt sügaval ja augu kohal hakkasid need vajuma.

Seetõttu on otsustatud maja lammutada. Lisaks äripindadele on majas 30 korterit, mille elanikele on asjast teatatud. Majas on võimalik elada 2022. aasta lõpuni. Majas on elada ohutu, mingit otsest varisemisohtu ei ole.

Maja asemele on kavas ehitada uus sarnane maja, mis on paar korrust kõrgem. Uue hoone ehitamisel arvestatakse paremini aluspinna iseärasustega. Pinnas võidakse koguni vahetada. Vana maja lammutamine võib toimuda aasta pärast ja uus maja saab valmis 2024. aasta algul.

Vasta 20-vuotias kerrostalo osoittautui korjauskelvottomaksi – kaikki asukkaat joutuvat muuttamaan pois

Talon omistajalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin purkaa vuonna 2001 valmistunut nelikerroksinen kerrostalo. Maaperätutkimuksissa ei aikoinaan havaittu, miten syvä rakennuksen alla oleva jääkautinen kuoppa on. Aivan Lappeenrannan keskustassa sijaitseva uudehko nelikerroksinen kerrostalo on osoittautunut purkukuntoiseksi. Talo valmistui Valtakadun ja Raatimiehenkadun kulmaukseen vuonna 2001.

Kommentaarid
(Külastatud 3,120 korda, 1 külastust täna)