Soome sõjaväelased sõitsid Afganistani kahe transpordilennukiga

Kaks suurt sõjaväe transpordilennukit CASA C-295M startisid täna reedel, 20. augustil peale kella 19 Uti lennuväljalt Afganistani poole. Soome sõjaväelased peavad abistama Afganistanis ametnikke, kes tegelevad soomlaste ja Soome heaks töötanud afgaanide evakueerimisega.

Tegemist on ajaloolise otsusega, kuna Soome pole varem iseseisvalt sõjaväelasi teistesse riikidesse saatnud. Otsus tehti, kuna olukorda Afganistanis peetakse eriti keeruliseks, vahendab Helsingin Sanomat.

Afganistani saadetakse tõenäoliselt Uti jäägrirügemendi erijäägrikompanii eriüksuse võitlejad. Lennukid pidi startima algselt kella 17 ajal, aga nad startisid kella 19 ajal, mõni aeg pärast seda, kui president oli vastava otsuse kinnitanud.

Kahe mootoriga lennukid CASA C-295M on valmistatud Hispaanias ja neid kasutatakse sõjaväelaste transportimiseks. Ühte lennukisse mahub 60 reisijat.

Teel Afganistani on lennukitel kolm vahepeatust, üks on Gruusia pealinn Tbilisi. Afganistani saadetud on kõik elukutselised sõjaväelased ja osa neist on osalenud Afganistani missioonidel.

Soome sõjaväelased jäävad Afganistani maksimaalselt kuuks ajaks. USA on pannud lääneriikide evakueerimise tähtajaks 27. augusti.

Välisminister Pekka Haavisto ütles, et Soome võitlejad ei tohi minna Kabuli lennuväljalt ega selle ümbrusest kaugemale. Lennuvälja kõrval on kohe Talibani kontrollpunktid ja sealt edasi ei saagi minna.

Haavisto sõnul on sõjaväelastel õigus end kaitsta. Talibani ei peeta praegu lennuväljal ohuks, aga samas ei saa välistada olukorra eskaleerumist.

Afganistan | Presidentti Niinistö hyväksyi suomalaissotilaiden lähettämisen Afganistaniin, kaksi Puolustusvoimien sotilaskuljetuskonetta nousi ilmaan Utista

Ulkoministeri Haavisto on kertonut, että valmistelut ovat käynnissä ja joukot lähtevät heti presidentin päätöksen jälkeen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on päättänyt, että Suomi lähettää Puolustusvoimien joukon Afganistaniin. Sotilaiden on tarkoitus auttaa Kabulissa evakuointioperaatiota suorittavaa ulkoministeriön avustustiimiä ja suojata evakuoitavia henkilöitä. “Joukko on lähtövalmiudessa avustustiimin tueksi heti päätöksen jälkeen”, kertoi ulkoministeriö tiedotteessaan.

Kommentaarid
(Külastatud 688 korda, 1 külastust täna)