Soome peatab arengukoostöö Afganistanis

Edasise arengukoostöö eeldusi ja vorme hinnatakse koos rahvusvahelise üldsuse ja arengukoostöö organisatsioonidega, kui olukord Afganistanis selgineb.

Afganistan on viimastel aastatel olnud Soome suurim arengukoostööpartner. Soome toetus riigi humanitaarabile, rahvusvaheliste organisatsioonide tööle ja demineerimisele on olnud umbes 30 miljonit eurot aastas. Abi vajadus jätkub, kuid selle andmise tingimused on muutunud.

„Peame jälgima olukorra arengut. Soome ei hülga aga Afganistani rahvast, nende lapsi, naisi, mehi, ajakirjanikke, arste, demineerijaid ega inimõiguslasi,” ütles arengukoostöö ja väliskaubanduse minister Ville Skinnari.

Soome toetus on suunatud peamiselt Maailmapanga hallatava rekonstrueerimisfondi kaudu, aga ka ÜRO organisatsioonide kaudu nagu ÜRO naised, uimastite ja kuritegevuse vastu võitlemise amet UNODC ja lastefond Unicef. Lisaks on abi andnud Soome ja rahvusvahelised valitsusvälised organisatsioonid.

Soome on sel aastal andnud Maailma Toiduprogrammi (WFP) ja Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) kaudu Afganistanile humanitaarabi kokku kolm miljonit eurot.

„Tänu Soome ja rahvusvahelise üldsuse pikaajalisele toele on Afganistanis nüüd rohkem haritud ja tervemaid kodanikke, kui siis, kui me poleks riigis arengukoostööd teinud. See ei kao kuhugi,” ütleb minister Skinnari.

„Meie eesmärk on koos rahvusvaheliste partneritega kaitsta saavutatud tulemusi. Soome nõuab partneritelt inimõiguste austamist,” jätkas minister.

Viimastel aastatel on Afganistanis tehtud kõige olulisemaid edusamme eelkõige haridus- ja tervishoiusektoris. Naiste ja laste olukord Afganistanis on paranenud: nii emade kui ka laste suremus on poole võrra vähenenud ja miljonid tüdrukud on kooli jõudnud. Lisaks on suurenenud sõnavabadus ja paranenud erasektori tegutsemise tingimused.

Kommentaarid
(Külastatud 148 korda, 1 külastust täna)