Soome peaminister: alustatakse 12-15-aastaste vaktsineerimist, koroonapass tuleb kõige varem septembris-oktoobris

Soome peaminister Sanna Marin ütles eile kolmapäeva õhtul Yle saates A-Studio, et Soomes on kavas hakata vaktsineerima 12-15-aastaseid lapsi. Asja arutatakse täna neljapäeval valitsuse istungil.

Marin ütles, et otsus tahetakse teha täna ja vaktsineerima saab hakata juba järgmisest nädalast. Soome on tulnud täiendav, 200 000 doosiga partii vaktsiini, mida saab hakata kasutama ilma, et muu vaktsineerimine kannataks.

Marin ütles, et valitsus arutab täna neljapäeval ka koroonapassi kasutamist. Koroonapass võetakse Soomes kõige varem kasutusele septembris-oktoobris. Passiga võiks pääseda eri vaba aja üritustele, aga see ei takistaks avalike, kõigile vajalike teenuste kasutamist.

Marin ütles, et kavas on karmistada piiranguid. Mingeid suuri sulgemisi kavas pole, tegemist on söögikohtade alkoholi müügi ja lahtioleku aja piirangutega, samuti ohutusvahede hoidmise ja lubatud kliendikohtade arvuga ehk need võimalused, mis on praegu seaduse järgi võimalikud. Need võetakse kasutusele, kuna koroona olukord on Soomes halvenenud.

Epideemia olukord hakkas Soomes kiiresti halvenema juunikuu lõpus, kui nakatumiste arv hakkas kasvama. Valitsust on kritiseeritud passiivsuses. Marini sõnul on valitsus kogunenud igal nädalal, kuigi kõiki ministreid pole olnud kohal. Marin lükkas ümber väited, et Delta mutatsioon üllatas valitsust.

Marini väitel oleks olnud soovitav, et soomlased poleks läinud vaatama jalgpalli EM-mänge Peterburi. Terviseamet soovitas jalgpalli vaatama mitte minna.

Soomes on kahe viimase nädala jooksul tuvastatud 7500 uut koroonaga nakatumist, mida on kaks korda enam kui kahe eelneva nädalaga. Lisaks on viimastel päevadel hakanud kasvama koroonapatsientide arv haiglates.

Marin ütles, et edaspidi vaadatakse põhiliselt haiglapatsientide arvu. Eesmärgiks on, et koolid jääksid avatuks. Koolide või klasside üleminek kaugõppele otsustatakse vastavalt vajadusele kohalikul tasandil.

Kommentaarid
(Külastatud 676 korda, 1 külastust täna)