Soome noored kurtsid karmide töötingimuste üle Hesburgeris – isegi puhkepausid pole lubatud

Kaksteist Hesburgeri endist ja praegust töötajat rääkisid Ylele karmidest töötingimustest, kus igapäevane asi on pisarad, karjumine ja kurnatus.

Töötajate väitel on nad sunnitud tegema 10-tunniseid tööpäevi ilma puhkepausideta, töötama ilma palgata ja lahkuma vahetusest ilma hüvitiseta.

Üks 21-aastane naine, kes töötab jätkuvalt Hesburgeris, räägib, et nutt on töö juures tavaline. Muret teevad kehvad töötingimused ja liiga karmid nõuded. Töötajad räägivad, et haigestumine on tavaline.

Hesburger on olnud paljudele esimene töökoht ja noored räägivad, et neid kasutatakse lihtsalt ära. Üks 21-aastane rääkis, et arvas algul, et töö peabki selline olema. Noored rääkisid probleemidest avalikult, kuna neid ei kuulatud ettevõtte sees.

Jodeli sõnumikeskkonnas on puhkenud laiem arutelu söögikohtade töötingimuste üle Soomes. Hesburgeri asutaja Heikki Salmela ütles, et tema ei pea anonüümseid kommenteerijaid oma töötajateks. Yle poolt intervjueeritud Hesburgeri töötajad on omaniku jutust hämmingus. Yle on tutvunud kõigi töölepingute ja tingimustega. Tegemist on töötajatega, kes töötavad kümnetes Hesburgeri söögikohtades.

Töötajate väitel on koroona ajal muutunud töötingimused täiesti vastuvõetamatuks. Pitsade ja burkside müük koroona ajal kasvas. Hesburger hakkas rohkem toitu kaasa müüma, see suurendas toidu pakkimise koormust. Töötajaid aga juurde ei võetud.

Koroona ajal ei saa töötajad enam puhkepause. Halvemal juhul ei jõua isegi tualetis käia. Väiksemates söögikohtades on korraga tööl ainult kaks inimest: üks on kassas ja teine köögi poolel. Nõnda ei pääsegi puhkepausile, kui klientide vool on pidev.

Suurimaks probleemiks peavad töötajad liiga väikest töötajate arvu. Kui on liiga vähe töötajaid, tuleb ette ka rohkem vigu, näiteks jääb osa toitu kaasa panemata.

Ülekoormus on viinud selleni, et tehakse ületunde, aga selle eest ei maksta. Üks töötaja rääkis, et on töötanud sadu tunde ilma palgata. Hesburger aga teatas, et maksab töötajatele lepingujärgset palka.

Hesburgeris juhtub ka seda, et töötaja saadetakse varem koju, ja selle aja eest kuni tööpäeva lõpuni palka ei arvestata.

Töötajad märgivad, et probleemid saavad alguse ettevõtte juhtkonnast. Probleemid kaoksid, kui võetaks juurde rohkem töötajaid.

Jasmin Ristolainen ja 11 muuta nuorta kertovat karuista työoloista Hesessä – hampurilaisketjun mukaan joskus ei ole pidetty taukoja

Kaksitoista Hesburgerin nykyistä ja entistä työntekijää kertoo Ylelle pikaruokaketjun henkilöstön huonosta kohtelusta. Työntekijöiden mukaan he joutuvat tekemään jopa kymmentuntisia päiviä ilman taukoja, työskentelemään ilman palkkaa ja lähtemään työvuoroista liian aikaisin ilman korvausta. – Me työntekijät itketään työvuoroissa yhdessä, kun on niin tuskallista välillä, sanoo edelleen Hesburgerin palkkalistoilla oleva 21-vuotias nainen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,309 korda, 1 külastust täna)