Soome koroonastrateegia on muutumas: keskendutakse rohkem vaktsineerimistele, mitte enam nakatumistele

Soome valitsus arutab käesoleva nädala neljapäeval, 5. augustil koroonastrateegia muutmist. Strateegias keskendutakse rohkem vaktsineerimistele ja vähem nakatumiste arvu jälgimisele.

Soome terviseameti terviseohutuse osakonna juhataja Mika Salminen ütles, et lõpliku otsuse teeb valitsus, aga on võimalik, et paari kuu pärast ei jälitata enam üldse nakatumisi, vahendab Ilta-Sanomat.

Salminen ütles, et haiguse täielik summutamine pole võimalik. Mingit radikaalset strateegiat pole seetõttu mõtet proovima hakatagi.

Soome senine koroonastrateegia on olnud hübriidmudel. Sellega seoses on seatud piirkondlikke piiranguid, et nakkuse levikut piirata. Kesksel kohal on olnud tõhus nakatumiste jälitamine.

Soome mudeli eelis on olnud see, et haiglate ülekoormust on välditud. Lisaks on viiruse levik olnud madal. See on aga läinud kalliks maksma majandusele. Paljude inimeste õpingud ja hakkamasaamine on olnud kaalukausil. Samuti on kannatanud ühiskonna vaimne tervis.

Salmineni sõnul ei vaadata edaspidi niipalju nakatumiste arvu kui seda, kui suur on haiglate koormus. Kui aga olukord läheb hullemaks, tuleb kehtestada piirangud.

Salminen ütles, et piirangud on vajalikud, kui koroonasurmade arv hakkab tõusma. Pikas perspektiivis aga pürgitakse normaalsuse taastamise suunas. Kui paljud inimesed on vaktsineeritud või haiguse läbi põdenud, siis saab koroonast tavaline hooajaline nakkushaigus.

Suurbritannias kaotati 19. juulil valdav osa senistest piirangutest, kaasa arvatud maskikohustus, ja pärast seda on nakatumiste arv hakanud üllatuslikult langema. Sellise vabaduse varjukülg on aga see, et nakatuvad ja haigestuvad noored inimesed, kellest paljud pole vaktsineeritud. Nn pika koroona mõju ühiskonnale pole veel teada. Suurbritannias mindi välja selle peale, et kõrge vaktsineeritusega püütakse vähendada haiglapatsientide ja koroonasurmade arvu.

Salminen ütles, et Soomel on võimalik võtta Suurbritannia pealt õppust, aga praegu pole teada, kuidas Suurbritannial edasi läheb.

Soome võttis pandeemia alguses kasutusel radikaalsete piirangute ja ühiskonna sulgemise mudeli. Epideemia summutamine aga pole Soomes enam võimalik. Koroonaviirus jääb ühiskonda, aga radikaalseid piiranguid pole enam vaja kehtestada. Kui vaktsineeritus tõuseb, väheneb raskete haigusjuhtude arv.

THL:n Mika Salmisen arvio: Tällainen on Suomen uusi koronastrategia

Suomen uusi koronastrategia saattaa muistuttaa aiemmin käytössä ollutta hybridimallia, mutta luvassa on myös merkittäviä muutoksia aiempaan. Hallitus kokoontuu torstaina käsittelemään koronatilannetta ja uutta koronastrategiaa. Keskusteluissa täytyy pohtia ainakin rajoitustoimien hyötyjä ja haittoja sekä tehdä yhteiskunnallista kokonaisarviota. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoo nyt arvionsa Suomen uudesta koronastrategiasta.

Kommentaarid
(Külastatud 2,863 korda, 1 külastust täna)