Soome koroona ülevaade: nakatumiste arv on jätkuvalt kõrge, aga kasv on tasandumas

Uute koroonajuhtumite arv on Soomes püsinud peaaegu samal tasemel kui eelneval nädalal. 32. nädalal (9. – 15. august) teatati kokku 5163 uuest haigusjuhust, eelneval nädalal oli see 5072. Koroonaviirusega nakatumised levivad praegu eriti vaktsineerimata noorukite ja noorte täiskasvanute seas.

Eelmisel nädalal tehti üle riigi umbes 142 000 koroonatesti, millest 3,6 protsenti olid positiivsed proovid. COVID-19 juhtude esinemissagedus kahe nädala (2. – 15. august) kohta on 100 000 elaniku kohta 185 ja tegelik nakatumiskordaja 1,05–1,25 (90-protsendiline tõenäosus). Välismaalt pärit nakatumisi oli eelmisel nädalal umbes 9 protsenti, edastavad sotsiaal- ja terviseministeerium ning terviseamet nädala ülevaates.

Üleriigiliselt tuvastati nakatumise allikas 52 protsendil juhtudest. Jälgimise koormus on tingitud nakatumiste arvu suurenemisest ja töötajate puudusest. Nakatumiste jälitajad ei saa alati nakatunud ja kokkupuutunud inimestelt kogu vajalikku teavet teiste potentsiaalselt ohustatud inimeste kohta.

Eelmisel, 32. nädalal pandi karantiini 12 108 inimest, mida on 2200 võrra rohkem kui eelneval nädalal. Umbes veerand (24 protsenti) uutest nakatumistest leiti isikutel, kes olid juba karantiinis. Mõned piirkonnad teatavad ummikutest ja viivitustest isolatsiooni ja karantiini kehtestamisel ning jälgimise rakendamisel on palju piirkondlikke erinevusi.

Haiglaravi koormus on veidi kasvanud

Ravipiirkondade aruannete kohaselt oli 18. augustil 2021 haiglaravil kokku 106 koroonapatsienti, neist 29 intensiivravi osakondades. Kogu epideemia ajal on 18. augustiks 2021 teatatud kokku 1008 haigusega seotud surmast.

Haiglaravi üldine koormus on veidi suurenenud. Eelkõige on intensiivravi vajadus suurenenud koos nakatumiste suurenemisega viimastel nädalatel. Enamik haiglaravi vajavatest patsientidest on vaktsineerimata.

Soomes on umbes 69 protsenti elanikkonnast saanud vähemalt ühe vaktsiinidoosi ja umbes 44 protsenti elanikkonnast on saanud terve kuuri ehk kaks vaktsiinidoosi. Augustis alanud 12–15-aastaste vaktsineerimine on kiiresti edenenud. Umbes 24 protsenti sellest vanuserühmast on juba saanud esimese vaktsiinidoosi.

Epidemioloogilise olukorra kohta antakse ülevaade kord nädalas. Seirearuanne avaldatakse neljapäeviti kell 10.00. Täna avaldatud epideemia seirearuanne ja varasemad aruanded on kättesaadavad terviseameti veebisaidil.

Kommentaarid
(Külastatud 668 korda, 1 külastust täna)