Maksuamet hoiatab: ligi miljonit soomlast ootab aasta lõpus palka vähendav üllatus

Ligi miljonit soomlast ootab aasta lõpus ebameeldiv üllatus, kui maksukaardi tulupiir on jäänud kontrollimata. Maksuameti hinnangul on ligi 970 000 soomlase tulupiir lõhki minemas, kui nad teenivad aasta viimastel kuudel samapalju kui jaanuarist juunini.

Kui tulupiir läheb lõhki, siis maksustatakse palgatulu lisaprotsendiga, mis on baasprotsendist kõrgem. Nõnda võib palk kujuneda väiksemaks, kui oli varasematel kuudel, vahendab Taloussanomat.

Näiteks 37 500 eurot aastas teenival ja kirikusse kuuluval Helsingi elanikul on baasmaksuprotsent 17 protsenti ja lisamaksuprotsent 38,5 protsenti. Kui novembris ja detsembris läheb tulupiir lõhki ning teenitakse 3000 eurot üle tulupiiri, siis jääb detsembris palgast 645 eurot vähem kätte kui novembris.

Maksuamet soovitab seetõttu kontrollida oma tulupiiri ja vormistada OmaVero teenuses uus maksukaart. Maksukaardi muudatus tasub ära teha juba nüüd, kuna pärast suve tehtud muudatused võetakse olenevalt tööandjast arvesse juba alates septembrist. Nõnda kujuneb palk aasta lõpus ühtlaseks.

Kõige parem on palgasaajale olukord, kus tulupiir on võimalikult tegeliku sissetuleku lähedal. Sellisel juhul pole vaja jääda ootama enam makstud tulumaksu tuleva aasta maksutagastuseni.

Käesoleval aastal on Soome maksuamet saatnud meeldetuletusi tulupiiri kontrollimise kohta Suomi.fi veebiteenuse kasutajatele. Maksuameti andmetel on üle miljoni soomlase ehk 29 protsenti kõigist maksumaksjatest juba oma maksukaardi muudatuse ära teinud.

Verottaja varoittaa: lähes miljoonaa suomalaista uhkaa palkkaa reippaasti pudottava yllätys loppuvuonna

Verohallinto kehottaa suomalaisia tarkistamaan oman verokortin tulorajan. Lähes miljoonaa suomalaista uhkaa ikävä yllätys loppuvuonna, jos verokortin tulorajat ovat jääneet tarkistamatta. Verohallinnon arvion mukaan peräti 970 000 palkansaajalla tuloraja on ylittymässä tämän vuoden aikana, jos he tienaavat vuoden viimeisinä kuukausina yhtä paljon kuin tammi-heinäkuussa. Verokorttiin kirjatun tulorajan ylittyessä palkkatuloja ryhdytään verottamaan lisäprosentilla joka on perusprosenttia korkeampi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,520 korda, 1 külastust täna)