Laste kõrvapõletikke ei soovitata Soomes enam ravida antibiootikumidega

Kõrvapõletikud paranevad enamasti ise ära. Antibiootikumide kasutamist soovitatakse Soomes tõsiselt kaaluda.

Kõrvapõletik on väikelastel esinev tavaline haigus, mis on seotud ülemiste hingamisteede põletikuga. Viirushaigusest tingitud limaskestade põletik ja limaeritus kitsendavad kuulmekäiku ning loovad bakteritele soodsa pinnase põletiku tekitamiseks.

Lapsele valu põhjustavaid kõrvapõletikke on tavaliselt ravitud antibiootikumisega, aga nüüd soovitatakse kasutada valuvaigisteid, edastab meditsiinifirma Terveystalo.

Antibiootikumid rikuvad lapse soolestiku mikrofloorat ja tulevikus võib tekkida antibiootikumide resistentsus ehk antibiootikumid enam põletike puhul ei toimi. Antibiootikumide mõju langeb, kui neid liiga palju kasutada. Üle nelja antibiootikumikuuri aastas on selline kogus, et tasub pidada nõu nina-kurgu-kõrva eriarstiga.

Kõrvahaiguse algusjärgus soovitatakse vanematel rahuneda. Põletikuvastaste valuvaigistite või paratsetamooliga saadakse kõrvavalu leevendatud ning laps rahuneb. Peale esimese 12 tunni möödumist paranevad kõrvapõletikud enamasti iseenesest.

Ravi hilinemine ei halvenda ravi kvaliteeti ning sellega peab arvestama.

Arvestama peab ka sellega, et lapsed võivad viirushaiguseid põdeda kümme korda aastas. Mõned viirused põhjustavad kõrvapõletikku. Kui kõrvapõletik esineb enam kui 3-4 korral aastas, tasub kaaluda torukeste panekut kõrva. Torukesed püsivad kõrvas 8-9 kuud, misjärel nad tulevad ise välja. Uued torukesed pannakse tagasi igale kolmandale.

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen. Korvatulehdus on erityisesti pienten lasten vaiva, joka linkittyy lähes aina ylähengitystieinfektioon. Tyypillisesti taustalla on tavanomainen virustauti, kuten flunssa. – Pienillä lapsilla korvatulehduksen oireita ovat muun muassa itkuisuus, korvakipu, syömättömyys ja öiden huononeminen.

Kommentaarid
(Külastatud 800 korda, 1 külastust täna)