KUUM: Valgevene hakkas migrante saatma Poolasse

Pärast seda, kui Leedu hakkas Valgevenest saabuvaid migrante tagasi tõrjuma, hakkasid migrandid sisenema massiliselt Poolasse. Poola süüdistab aga Valgevenet kättemaksus sportlasele varjupaiga pakkumise eest.

Valgevenet süüdistatakse migrantide kasutamises „elus relvadena” teiste riikides vastu. Pärast seda, kui Poola pakkus varjupaika 24-aastasele Valgevene sportlasele Kristina Timanovskaya’le, hakkasid migrandid Valgevenest üle Poola piiri tulema, vahendab Daily Mail.

Poola siseministri asetäitja Maciej Wasik ütles, et Valgevene on alustanud Euroopa Liidu vastu hübriidsõda, kasutades relvadena migrante.

Migrandid on noored mehed ja naised koos lastega. Timanovskaya külma sõja stiilis põgenemine Läände on halvendanud Valgevene suhteid teiste riikidega. Euroopa Liit on süüdistanud Valgevenet migrantide kasutamises, et kätte maksta Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioonide eest.

Viimastel nädalatel on väga palju migrante saabunud üle Valgevene piiri Leetu ning Leedu valitsus väidab, et Valgevene võimud veavad migrante sisse, et neid Leetu saata.

Arvatakse, et migrantide saatmine on kättemaks selle eest, et Euroopa Liit kehtestas Valgevene vastu sanktsioonid pärast seda, kui Valgevene sundis Ryanairi lennuki maanduma Minskis.

Valgevene president Aleksandr Lukašenka on varem öelnud, et Valgevene enam migrante kinni ei hoia ja laseb neil vabalt Euroopa Liitu liikuda. „Me hoidsime varem narkootikumid ja migrandid kinni, nüüd sööge ja püüdke neid ise,” ütles ta.

Käesoleval aastal on Leetu jõudnud juba üle 4000 migrandi, eelmisel 2020. aastal oli neid terve aasta peale 81. Suve jooksul võib migrantide hulk kasvada Leedus 10 000 peale.

Migrandid on põhiliselt Iraagist, aga neid on ka Afganistanist.

Poland accuses Belarus of using migrants as ‘living weapons’

Poland has accused Belarus of sending migrants to them in an act of revenge Poland gave refuge to Krystsina Tsimanouskaya who feared returning home The country’s deputy interior minister, said Belarus was ‘waging a hybrid war’ Belarus has been accused of using migrants as ‘living weapons’ by sending them to Poland as revenge for it giving refuge to an Olympic sprinter.

Kommentaarid
(Külastatud 1,307 korda, 1 külastust täna)