KUUM: Soomes on vaktsiini kõrvaltoimed palju tugevamad pärast teist doosi, põhjustanud palju töölt kõrvalejäämisi

Soomes on jätkuvalt teatatud väga palju koroona kõrvaltoimeid ja eriti palju on neid pärast teist vaktsiinidoosi.

Soome terviseameti peaarst ja ravimite ohutuse osakonna juhataja Maija Kaukonen ütles, et juba kliinilised uuringud näitasid, et Pfizeri ja Moderna vaktsiinide puhul on teise doosi kõrvaltoimed tugevamad, vahendab Iltalehti.

Kõrvaltoimed on samalaadsed kui esimese doosi puhul, aga palju tugevamad. Kõrvaltoimete hulka on kuulunud käte tulitamine, valu, punetus, lihas- ja liigesevalu ning palavik.

Kaukonen ütles, et Astra Zeneca vaktsiini puhul olid kõrvaltoimed tugevamad pärast esimest doosi. Kuivõrd AstraZeneca vaktsiini ei ole antud alla 65-aastastele ja üle 65-aastased on valdavas osas vaktsineeritud, siis praegu tulevad kõrvaltoimete teated peamiselt Pfizeri ja Moderna vaktsiinide kohta.

Kaukonen ütles, et kahjuks põhjustavad vaktsiinide kõrvaltoimed palju kõrvalejäämisi töölt. Palaviku ja tugeva lihas- ning liigesevaluga ei saa tööle minna. Vaktsiini kõrvaltoimed meenutavad koroonahaiguse põdemist, kuna vaktsiin paneb organismi tootma samasuguseid ogavalkusid, millised on viiruse pinnal ja mis tekitavad samasuguse organismi vastureaktsiooni. Selline reaktsioon on aga erinev päris viirusest, mis võib organismis hakata kontrollimatult paljunema.

Varem on olnud juttu koroonavaktsiini mõjust menstruatsioonile, aga Kaukoneni väitel pole veel ametlikult tuvastatud seost koroonavaktsiini ja menstruaalhäirete vahel. Praegu uuritakse, kas selline seoses võib esineda.

Soomes on kõige esimesena vaktsineeritud tervishoiutöötajad ja enamus neist on viljakas eas naised, mistõttu peaks olema teada, kui midagi sellist esineb. Viimase aja suurem kõrvaltoimete hulk võib olla seotud asjaoluga, et vaktsineerima on hakatud nooremaid inimesi, kellel esineb rohkem menstruaalhäireid ja neid seostatakse vaktsiiniga.

Haittavaikutukset yleisempiä ja “paljon voimakkaampia” toisen koronarokotteen kohdalla – aiheuttavat työpoissaoloja

Koronarokotusten haittavaikutuksia on raportoitu edelleen runsaasti. Koronarokotusten haittavaikutuksia on raportoitu edelleen runsaasti. Erityisesti haittavaikutuksia on ilmoitettu toisesta koronarokotteesta. Fimean ylilääkäri ja lääketurvayksikön jaostopäällikkö Maija Kaukonen kertoo, että jo kliinisissä tutkimuksissa Pfizerin ja Modernan rokotteissa toisesta rokoteannoksesta tulleet haitat ovat olleet voimakkaampia kuin ensimmäisestä rokotteesta.

Kommentaarid
(Külastatud 1,829 korda, 1 külastust täna)