KUUM: Soomes laekub koroonavaktsiinide kahjulike kõrvaltoimete kohta rekordiliselt teateid – sellist asja polnud isegi seagripi vaktsiini puhul

Koroonavaktsiinide kohta on tulnud Soome ravimiametile Fimea rekordiliselt teateid kahjulikest kõrvaltoimetest.

„Neid tuleb uksest ja aknast, tohutus koguses. See on täiesti ennenägematu olukord,” ütles Fimea ravimite ohutuse osakonna juhataja Liisa Näveri.

Näveri ütles, et ainuüksi ühe päevaga laekus enam kui 200 teadet. Enamasti teatatakse palaviku, käevalu ja lümfisõlmede üles paistetamise kohta. Aga need on mööduvad ja mitte eriti ohtlikud kõrvaltoimed, vahendab Helsingin Uutiset.

Palju tuleb teateid arvatavasti seetõttu, et inimesed on koroonavaktsiini suhtes väga tähelepanelikud. Midagi säärast ei nähtud isegi seagripivaktsiini Pandemrix puhul, mida muidu peeti väga ohtlikuks vaktsiiniks, kuna põhjustas paljudel inimestel narkolepsiat.

Näveri ütles, et koroonavaktsiini kohta teatatakse, kuna sellest on meedias palju juttu. Näiteks kui tulid uudised koroonavaktsiini põhjustatud menstruatsioonihäirete kohta, hakkasid inimesed sellest rohkem teada andma.

Näveri sõnul aga pole selliseid teateid vaja teha, sest need on juba teada. Vaja oleks teatada kõrvaltoimetest, mida pole veel tuvastatud.

Kõrvaltoimete kohta tehtavate teadete eesmärk on tuvastada varem tuvastamata kõrvaltoimed, mitte teada andmine kõigi kõrvaltoimete kohta.

Koronarokotteista satelee haittailmoituksia ennätystahtiin – “Edes Pandemrixin kohdalla ei nähty vastaavaa”

Koronavirusrokotteesta on tullut Fimeaan ennätysmäärä ilmoituksia. - Niitä tulee ovista ja ikkunoista, valtavat määrät. Tämä on täysin ennennäkemätön tilanne, kertoo lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näveri Fimeasta. - Juuri äsken juttelin yhden niitä käsittelevän henkilön kanssa ja hän kertoi, että eilisen jälkeen on tullut jo reilut 200 ilmoitusta.

Kommentaarid
(Külastatud 2,646 korda, 1 külastust täna)