Jahmatav uuring: AstraZeneca vaktsiiniga seotud tromboosiga suremus väga suur, ohus on ka noored

AstraZeneca koroonavaktsiiniga seotud tromboosi juhtumite puhul on tuvastatud väga suur suremus. Tappev tromboos võib esineda ka täiesti tervetel noorukitel.

Alla 50-aastastel esineb tappev tromboos ühel juhul iga 50 000 vaktsineeritu kohta, väidab Briti uuring, mis avaldati teadusajakirjas The New England Journal of Medicine.

Teadlased avastasid tromboosi 220 AstraZeneca koroonavaktsiini saanud isikul vahemikus 22.3.–6.6.2021. Neist tervelt 23 protsenti surid. Patsiendid olid 18-79-aastased ja nende keskmine vanus oli 48 eluaastat.

Teadlased rõhutavad samas, et tromboosi esineb vähestel. Aga neil, kellel see esineb, on suremus väga suur. Tromboos esineb eriti noortel, muidu tervetel inimestel. Eriti ohtlik on see siis, kui patsiendil on madal vereliistakute hulk ja tekib ajuverejooks.

Uuringust tuli välja, et pooltel ehk 50 protsendil tromboosi saanutest polnud varem mingeid haigusi või muid riskitegureid, mis oleks soodustanud tromboosi teket, vahendab Guardian.

85 protsenti tromboosi juhtumitest oli alla 60-aastastel, seda vaatamata asjaolule, et enamus vaktsineeritutest on vanemaealised. Samas ei tähenda see teadlaste väitel, et AstraZeneca vaktsiini ei tohiks anda alla 60-aastastele.

Teadlaste väitel oleneb kõik nakatumiste tasemest. Kui nakatumisi on palju, siis nakatuvad inimesed suurema tõenäosusega ja ilma vaktsineerimata inimesed satuvad suurema tõenäosusega haiglasse ning surevad. Sellisel juhul on vaktsiini andmine kõigile õigustatud. Kui aga nakatumiste tase on madal, siis võib piirata vaktsiini andmist noorematele.

Teadlaste väitel tuleb vaadata suuremat pilti ja see on, et koroona puhul on oht palju suurem eakatel inimestel.

Kommentaarid
(Külastatud 2,011 korda, 1 külastust täna)