Ilmus eesti-soome luulekogumik Sinisild – esimene Talsinkis ilmunud teos

Eesti luuletaja Reijo Roosi koostatud eesti-soome luulekogu „Sinisild / Sinisilta” on maailma esimene Talsinkis ilmunud raamat, mis räägib tuntud eesti luuletajate Soome kogemustest ja mälestustest.

Luulekogu liigub mööda Lydia Koidula rajatud Soome silda, olles üks punkte Eesti-Soome ühisel luuleväljal. Luuletused ise moodustavad ringreisi Soomes – teekond algab Soome lahest ja Helsingist, liigub põhja poole kuni Utsjokini ja naaseb Talsinkisse. Teose lõpus on eesti luuletaja Jürgen Rooste põhjalik järelsõna Soome ja Eesti ühistest poeetilistest juurtest „Sildu ehitavad partisanid ehk lühike eesti-soome luulelugu ausalt sõjakorrespondendilt”.

Raamatus astuvad üles 22 tuntud eesti luuletajat: Kai Aarelaid, Eda Ahi, Veiko Belials, Maimu Berg, Contra, Adam Cullen, Heidi Iivari, Mihkel Kaevats, Kädi Kallau, Jan Kaus, Mika Keränen, (:) kivisildnik, Veronika Kivisilla, Lydia Koidula, Asko Künnap, Eeva Park, Jürgen Rooste, Karl Martin Sinijärv, Triin Soomets, Triin Tasuja, Elo Viiding ja Kauksi Ülle.

Nende luuletused on soome keelde tõlkinud Merja Aho, Raija Hämäläinen, Anna Kyrö, Hanna Pippuri, Juhani Salokannel, Annamari Typpö ja Hannu Oittinen, kes oli ka tõlke koordinaator.

Raamatu kokkupanija on Reijo Roos, toimetaja Mari-Liis Roos, kirjastaja IlmaPress. Raamatu väljaandmist on toetanud Eesti Kultuurkapital ja tõlkimist on toetanud Kunsti Edendamise Keskus. Eestis on raamatust räägitud muu hulgas uudistesaates „Aktuaalne kaamera”.

Teose koostaja Reijo Roos on pooleldi soome noor luuletaja, kes elab ja õpib Tallinnas. Raamatu algne idee tekkis tal seoses kohustusliku kooli uurimistööga, millest kujunes lõpuks kakskeelne luuleantoloogia.

Eestis on “Sinisild / Sinisilta” müügil kõikides suuremates raamatupoodides. Soomes on „Sinisild / Sinisilta” saadaval veebipoes SVYL ja raamatupoes Suomalainen kirjakauppa.

Kommentaarid
(Külastatud 8,658 korda, 1 külastust täna)