Euroopa kohus sunnib Lätit ja Poolat migrantide eest hoolitsema

Euroopa inimõiguste kohtu otsuse kohaselt peavad Läti ja Poola piirile lõksu jäänud migrantidele pakkuma süüa, juua ja vajadusel ka arstiabi ning ajutist peavarju, aga sisse migrante laskma ei pea.

Grupp Afganistanist pärit migrante on jäänud lõksu Poola ja Valgevene piiritsooni, kust nad ei saa enam ei edasi ega tagasi. Piiril on 32 inimest, naised, mehed ja üls 15-aastane laps. Nad on seal olnud juba kolm nädalat ilma vee ja toiduta, vahendab Guardian.

Üks 53-aastane naine on haigestunud ja vajaks arstiabi. Piirivalvurid aga keelasid tal arstiga kokku saamise.

Euroopa Liidu riigid süüdistavad tekkinud olukorras Valgevene liidrit Aleksandr Lukašenkat, kes on Afganistanist ja Iraagist pärit migrante piirile saatnud, et maksta kätte Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioonide eest.

Afgaanid on lõksus väikses Usnarz Górny külakeses, mis asub Białystokist 55 kilomeetrit ida pool. Samasuguses olukorras on üks grupp Iraagist pärit kurde, kes on lõksus Läti ja Valgevene vahel.

Arvestades praegust olukorda Afganistanis prognoositakse veelgi suuremat migrantide voolu Euroopasse. Samas ütles Poola peaminister Mateusz Morawiecki, peab Poola oma piiri kaitsma. Ta lisas, et tunneb afgaanidele kaasa, aga neid kasutatakse ära poliitilise tööriistana.

Valgevene on eitanud migrantide saatmist piirile. Lukašenka ähvardas, et kui Euroopa Liit kehtestab veel sanktsioone, siis tuleb veel rohkem narkootikume ja migrante üle piiri.

Fears grow for Afghan refugees stuck in ‘Kafkaesque’ Poland-Belarus standoff

Fears are growing for a group of Afghan refugees who fled their country last month and made their way to Europe, only to find themselves marooned on the border between Poland and Belarus in a “Kafkaesque” political standoff.

Kommentaarid
(Külastatud 880 korda, 1 külastust täna)