Bitcoiniin sijoittavat myös nimekkäät henkilöt

Bitcoin on monella tavalliselle tallaajalle tuttu nimi, mutta mysteeriksi jäänyt termi “jostain virtuaalisesta rahasta”. Virtuaalinen se on toki siinä mielessä, että rahaa ei ole fyysisesti olemassa. Virtuaalista se ei taas ole siinä mielessä, että sillä oikeasti voidaan maksaa ja sillä voidaan ostaa. Siitä on tullut myös suosittu sijoituskohde, ja sen mainetta pitävät yllä erilaiset nimihenkilöt ja julkimot eri aloilta. Tässä artikkelissa käydään läpi em. aiheita, mutta aloitetaan kuitenkin ensiksi perusasioilla, sillä kertaus on opintojen äiti ja on tärkeää, että aloittelijatkin pysyvät mukana.

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin (BTC) on virallisesti digitaalinen valuutta. Yksi bitcoin toimii pitkänä numerosarjana, jonka kaltaista ei ole toista. Tämä valuutta on siitä avoin, koska sen siirrot ovat täysin julkista tietoa. Se mikä jää anonyymiksi, ovat lähettäjien ja vastaanottajien tiedot.

Kun bitcoin siirtyy osapuolelta toiselle, tiedot niistä ja tileistä tallentuvat reaaliaikaisesti niille tietokoneille, jotka ovat mukana bitcoin-järjestelmässä. Siirtojen tiedot tarkistetaan bitcoin-verkoston käyttäjien tietokoneiden avulla. He jotka varmentavat näitä tietoja, ovat nk. louhijoita. Bitcoinien määrä on rajallinen ja niitä voi olla olemassa “vain” 21 miljoonaa bitcoinia. On arvioitu, että 20 vuoden päästä kaikki bitcoinit ovat jo markkinoilla.

Bitcoineja voi käyttää tietokoneella tai mobiililaitteella erillisellä lompakolla eli ohjelmistolla, jossa on käytössä noin 50 merkkiä pitkä salausavain. Sen avulla lompakon omistaja pääsee bitcoin-varoihinsa käsiksi ja käyttämään niitä. Kun maksu tapahtuu, lompakko lähettää tiedon rahansiirron toteututumisesta verkkoon muille bitcoin-käyttäjille. Se myös vastaanottaa tietoa siitä, että siirto on mennyt perille eli varmennettu / louhittu.

Bitcoinin historian lyhyt oppimäärä

Bitcoin syntyi vuonna 2007 ja sen keksijäksi ilmoittautui japanilainen mies, Satoshi Nakamoto. Se nousi nopeasti suureen suosioon, koska samoihin aikoihin Yhdysvaltain pankkikriisi koetteli ihmisten uskoa tavalliseen valuuttaan.  Bitcoin esitteli finanssialalle ja koko maailmalle ensimmäisen kerran lohkoketjun valuutan käytössä. Lohkoketju vaikuttaisi siihen, että bitcoin-valuutta ei olisi riippuvainen mistään virallisesta tahosta, joita ovat esimerkiksi keskuspankit ja valtiot.

Satoshi Nakamoto ei lopulta ollutkaan se, joksi häntä luultiin. Vuonna 2016 paljastui että kyseessä oli pelkkä nimimerkki, jonka takana oli australialainen Craig Wright.

Sijoittaminen bitcoiniin

Bitcoinin suosio on noussut vuodesta 2016 eteenpäin. Esimerkiksi PayPal otti sen yhdeksi viralliseksi valuutaksi palveluunsa mukaan.  Sen avulla voidaan ostaa verkkokaupoissa koko ajan enemmän. Bitcoiniin sijoittaminen on nousemassa nyt sijoittajien huulille hyvällä tahdilla. Siihen sijoittamiseen on olemassa jo useita apuvälineitä, joista Bitcoin Evolution -sovellus on selvästi yksi alan selkeimmistä. Tällä sovelluksella on mahdollista luoda tili ja käydä kauppaa paitsi Bitcoinilla, myös Ethereumilla ja Dashilla. Hauskana yksityiskohtana myös Dogecoin on tuettujen joukossa, joka on PayPalin perustajan, nykyisen Tesla-pomon Elon Muskin mieleen.

Tällaisilla sovelluksilla on mahdollista kontaktoida sijoittajat  luotettaviin välittäjiin, jotka valvovat markkinoita. Hyötynä tästä on se, että sijoittaminen on näin turvallisempaa, kuin summamutikassa aloittaminen. Kannattaa kuitenkin muistaa se, että treidaussovelluksilla saatuja palveluita ei tule ottaa henkilökohtaisina sijoitusneuvoina. Ne toimivat paremminkin opettavasina ja informatiivisina tietopläjäyksinä. Sijoittajalla itsellään on luonnollisesti vastuu tekemisistään, ei sovellusten tekijöillä.

Nimihenkilöt pitävät Bitcoinin mainetta yllä

Useat julkisuuden henkilöt ovat innostuneet Bitcoinin käytöstä ja osa heistä myös sijoittaa tähän valuuttaan. Tämä on tietenkin valuutalle erinomainen, orgaaninen markkinointitapa, eikä julkisuuden henkilöille edes tarvitse maksaa.

Näyttelijä Ashton Kutcher yksi kuuluisimmista kryptovaluuttoihin sijoittajista. Tämä 70’s Show -tv-sarjasta erityisesti tuttu mies ei jumitu pelkkään Bitcoiniin, vaan on ottanut haltuunsa myös monia muita kryptovaluuttoja. Kutcher on muutenkin tunnettu sijoittajana, jolla välillä sijoituskohteet osuvat oikeaan, mutta joskus myös väärään – kuten WeWork -tapauksessa.

Jalkapalloilija Lionel Messi on osakkaana Sirin Labs -yrityksessä, joka valmistaa tietokoneita ja mobiililaitteita – niiden erikoisuutena on lohkoketjupohjainen tietosuoja. Ei tarvitse olla professori päätelläkseen, että tämä yhtiö ja Messi ovat perehtyneet myös lohkoketjut esitelleen Bitcoinin mahdollisuuksiin.

Marc Andreessen on kuuluisa yrittäjä, joka on tunnettu erityisesti maailman ensimmäisen verkkoselaimen sekä nykymuotoisen internetin kehittäjänä. Andreessen on myös  pääomasijoitusyhtiö Andreessen Horowitzin perustaja. Marc Andreessen on avautunut aiheesta julkisesti aiemminkin ja kehunut Bitcoinin merkitystä. Hän jopa kirjoitti taajaan luetun artikkelin Why Bitcoin matters? New York Times -lehdelle. Andreessen on sijoittanut noin 50 miljoonaa dollaria Bitcoinia sivuaviin start-up -yrityksiin.

Aiemmin mainittu Elon Musk on tunnettu myös meemikryptovaluutta Dogecoinin puolestapuhujana, mutta Muskin ja Teslan investointi Bitcoiniin aiemmin tänä vuonna aiheutti melkoista kuhinaa finanssialalla ja sijoittajien keskuuudessa. Bitcoin nimittäin nousi lyhyen historiansa korkeimpaan arvoon Teslan sijoittaessa tähän valuuttaan 1,5 miljardia dollaria, eniten koskaan Bitcoinin historiassa. Lienee turha mainita, että Bitcoinin arvo nousi kerralla jopa 15 prosenttia. Sen arvo nousi ensimmäisen kerran 44 000 dollarin yli. Yllätyksenä myös Tesla ja Musk tiedottivat, että tulevaisuudessa Bitcoin toimii sähköautojen ostamisessa täysin hyväksyttynä valuuttana, tavallisten valuuttojen rinnalla.

Kommentaarid
(Külastatud 202 korda, 1 külastust täna)