Afganistanis sündinud Soome kodanik pääses Kabulist tulema: Nad peksid keppidega ja tulistasid

Afganistanis sündinud Soome kodanik Sakke võitles neli päeva, et Kabuli lennujaama väravatest sisse saada. Sel ajal nägi ta Talibani võitlejaid inimesi tänaval tapmas. Lennuväljal valitseb kaos ja Talibani meelevald.

Riided olid verised ja kõnelemine on raske. Helsingis piirkonnas elav Sakke saabus äsja tagasi Afganistanist, vahendab Yle.

Külaskäik sugulaste juurde kujunes ellujäämiskursuseks, kui Taliban linna vallutas. Afganistanis elav õde koos lastega jäi maha.

Sakke räägib, et Taliban on hullem kui 20 aastat tagasi. Ta lendas Kabuli kuu aega tagasi. Sugulaste juures oli algul rahulik. Umbes kaks nädalat tagasi aga kõik muutus. Talibani sõdurid vallutasid linna.

Sakke arvates on Taliban praegu hullem kui 20 aastat tagasi, mil ta ise Afganistanist lahkus. Nad käivad inimeste kodudes ja võtavad kaasa üle 12-aastased tüdrukud, et nad islamivõitlejatele mehele panna. Näiteks naabrite juurde mindi ilma ette teatamata ja eesmärk oli kaasa võtta üle 12-aastased tütred. Õnneks polnud neid kodus.

Sakke sõnul on naiste elu muutunud väga ohtlikuks. Ka noori mehi on kadunud. Noored mehed värvatakse Talibani ridadesse.

Nädal tagasi sai Sakke teate lennufirmalt, et tagasilend Soome on tühistatud. Kõik piirid olid kinni, nii et ta ei teadnud, kuidas Soome tagasi saada. Koju aga pidi ta saama, sest seal ootasid naine kolme lapsega, töö ja oma ettevõte.

Sakke sai välisministeeriumist teate, et ta läheks kiiresti lennuväljale. Pääs lennuväljale oli aga ohtlik. USA sõdurite kontrolli all on piirkond väljaspool lennuvälja. Lennuvälja väravas valvavad ameeriklased ja teiste lääneriikide sõdurid. Lennuväljale pürgijaid on tuhandeid.

Sakke sõnul peksid Talibani liikmed inimesi keppidega ja tulistasid neid täiesti põhjuseta. Sakke sõnul nägi ta, kuidas laps tulistati surnuks. Ta lisas, et paljud olid haavatud. Ta ütles, et ka teda tulistati.

Teekond lennuväljale kestis neli päeva. Läbi Talibani ja inimeste massi oli väga raske pääseda. Läbi väravate pole samuti lihtne saada. Ta näitas ameeriklastele oma Soome passi, aga nemad ei reageerinud. Alles neljandal päeval pääses ta läbi. Ta ütles, et tema elu oli ohus lennuvälja müüride taga. Seal patrullis Taliban. Kui ta ütles, et tal on Soome pass ja ta tahab tagasi Soome, peksti teda keppidega.

Afganistani jäi maha õde koos lastega. Taliban oli röövinud õemehe pool aastat tagasi. Üksi jäänud naised võivad langeda Talibani saagiks. Sakke sõnul on paljud Soome kodanikud Afganistanis raskes olukorras, kuna nad ei pääse välja. Sakke väitel pole Taliban muutunud, nagu nad ise väidavad.

Suomalainen Sakke pääsi pakenemaan talibanien valtaamasta Kabulista – “He löivät minua kepeillä ja ampuivat kohti”

Afganistanissa syntynyt, Suomen kansalainen, “Sakke” pyrki neljä päivää Kabulin lentokentän porteista sisälle. Sinä aikana hän kertoo nähneensä talibanien muun muassa tappavan ihmisiä kadulle. Lentokentän reunoilla vallitsee kaaos ja talibanien mielivalta. Vaatteet ovat veren tahrimat, puhuminen tuottaa vaikeuksia. Pääkaupunkiseudulla asuva “Sakke” on saapunut muutamia tunteja ennen haastattelua takaisin Suomeen Afganistanista.

Kommentaarid
(Külastatud 547 korda, 1 külastust täna)