7-liikmeline pere sai võimaluse elada Helsingi kesklinnas – seda võimaldas kooperatiivkorter

Elamukooperatiiv (asumisosuuskunta) on midagi omamise ja üürimise vahepealset, aga paljude jaoks on see võõras.

7-liikmeline Helsingi naise Minna pere elas vanas korteris 18 aastat. Torude vahetamise ajaks otsis ta asenduspinda ning sattus pool-juhuslikult selle võimaluse peale Koskelas, vahendab Yle.

Pere pidi kolima vanast kohast vaid paari kilomeetri kaugusele. Eelmise korteri puhul oli pere omanik, nüüd kolisid nad kooperatiivkorterisse. See on midagi omamise ja üürimise vahepealset. See meenutab natuke elamisõigusega korteris elamist, aga kooperatiiv omab kinnistut ise, seda ei üürita kelleltki teiselt.

Kooperatiivi mudeli puhul ehitab kooperatiiv omale ise maja, haldab seda ja üürib kortereid liikmetele. Üürimaksetega kaetakse laenumaksed ning ülalpidamiskulud. Koskela puhul oli algne sissemakse 16 protsenti ehitusmaksumusest.

See tundus ahvatlev variant, sest pere sai uude korterisse kolida väiksema sissemaksega. On igakuine makse, mida makstakse, aga suurt laenu ei pidanud võtma. Suur ridamaja või oma maja on olnud küll pere unistus, aga seda polnud veel võimalik teostada. Helsingis on eluasemete hinnad nii kõrged, et oleks pidanud võtma väga suure laenu.

Algne sissemakse ja üüri summa sõltub korteri suurusest. Sissemakse kõigub 30 000 ja 60 000 euro vahel, igakuine üürimakse on 1000-1800 eurot kuus. Minna pere elab 90-ruutmeetrises korteris.

Koskela kooperatiivi ehitab Soome ehitusfirma Fira. 25 aastaga on kooperatiivi võlad makstud. Otsustusõigus on kooperatiivi liikmetel ja nad võivad otsustada, et peale võlgade tasumist üürisumma langeb.

Kui korterist tahetakse välja kolida, siis saab oma liikmelisuse maha müüa ja hind kujuneb vastavalt turu olukorrale. Kui aga kooperatiivi liige jätab kohustused täitmata, siis võidakse ta välja visata. Kooperatiiv on inimestele hea võimalus saada uus kodu ilma suurt laenu võtmata.

Kooperatiivi puhul on selle liikmetel endil suurem otsustusõigus. Korteri puhul näiteks oli võimalik valida köögimööblit ja vannitoa sisustust. Igaüks sai seda, mida tahtis. Kooperatiivi liikmed saavad teineteisega hästi läbi.

https://yle.fi/uutiset/3-12047893

Kommentaarid
(Külastatud 632 korda, 1 külastust täna)