Täbar lugu: kuigi sportlased pidid olema vaktsineeritud, viisid nad ikka koroona Jaapanisse – nende hulgas ka Leedu sportlane

Vaatamata sellele, et olümpiasportlased pidid olema vaktsineeritud, viisid nad ikka koroona Jaapanisse. Nõnda on Jaapanis puhkenud koroonaplahvatus.

Kõik algas sellest, et 20. juunil avastati Tokios koroona ühel Uganda treeneril. Kolm päeva hiljem tuvastati nakatumine sama võistkonna sportlasel, vahendab South China Morning Post.

Serbia aerutajal tuvastati koroona 4. juulil ja 5 päeva hiljem tuvastati koroona Leedu sportlasel. 14. juulil tuvastati koroona 7 töötajal Hamamatsu hotellis, kus elavad Brasiilia sportlased.

Reedel, 16. juulil tuvastati koroona Nigeeria olümpiadelegatsiooni liikmel ja ta oli esimene, kes tuli toimetada haiglasse. Eile laupäeval teatasid mängude korraldajad, et koroona on tunginud olümpiakülla, kus elab enam kui kahe nädala jooksul 11 000 sportlast. Nakatunud isik, kelle nime ei avalikustatud, suunati hotelli karantiini.

Tänase pühapäeva hommikuks oli olümpiakülas nakatunute arv kasvanud 3 peale. Lisaks tuvastati nakatumine rahvusvahelise olümpiakomitee liikmel, Lõuna-Korea esindajal Ryu Seung-min’il. Enne seda oli olümpiaga seotud nakatumiste arv kokku 15.

Tokios valitseb seoses olümpiaga eriolukord, aga seal on nakatumiste arv juba kerkinud viimase poole aasta kõrgeimale tasemele. Vaatamata protestidele on rahvusvaheline olümpiakomitee otsustanud siiski mängudega jätkata, väites, et 85 protsenti sportlastest on koroona vastu täielikult vaktsineeritud.

Samas pole teada, kas see 85 protsenti on piisav, et tagada mängudel ohutust. On palju inimesi, keda ühel või teisel põhjusel pole võimalik vaktsineerida, või tulevad nad riikidest, kus vaktsiinid pole kättesaadavad.

Tokio mängudele saabub ligi 11 000 sportlast ja ligi 7000 ametiisikut. Mängud algavad 23. juulil ja lõppevad 8. augustil. Rahvusvahelise olümpiakomitee president Thomas Bach on lubanud, et 85 protsenti olümpiale saabuvatest sportlastest ja ametiisikutest on koroona vastu täielikult vaktsineeritud.

Mängudel osalejatel pole vaktsineerimise kohustust, aga see pole asjatundjate väitel ka üldse oluline, sest seni pole kuskil suudetud nakatumisi läbi vaktsineerimise ära hoida. Küll aga tagab 85-protsendiline vaktsineerituse tase nn karjaimmuunsuse nõude, mis on enamikus riikides seatud 75-80 protsendi peale.

Seetõttu on jätkuvalt vajalikud meetmed, et hoida ära nakkuse levikut olümpial, mida paljud arstid peavad suure ohu allikaks. Algselt, kui mänge ette valmistati ei arvestatud üldse vaktsineerimisega, see on lisaboonus.

Kõik olümpial osalejad peavad järgima karme ohutusmeetmeid, mille hulka kuulub näomaski kandmine, testimine ja distantsi hoidmine. Sportlaste tervist kontrollitakse igapäevaselt ja nad saadetakse olümpiaküla kliinikusse, kui palavik ületab 37,5 kraadi või tuvastatakse koroonaga nakatumine. Jaapanis peab olema võimalik neid sportlasi GPS-iga jälgida ja nad peavad püsima olümpiakülas, võistluspaigas või treeningukohas. Mingeid teistega kokku puutumisi ega kallistusi ei tohi olla.

Võistluste võitjatele medaleid kaela ei panda, vaid need antakse kandikul üle. Korraldajad on ähvardanud võistlustelt eemaldada või üldse Jaapanist välja saata sportlased, kes reegleid rikuvad.

Kommentaarid
(Külastatud 537 korda, 1 külastust täna)