Soomlane Sami töötab 70-kraadises kuumuses – kuidas ta sellega toime tuleb?

Soomlane Sami töötab kõige kuumemates töötingimustes. Ta on tööstusseadmete puhastaja ja hoolitseb selle eest, et tootmisprotsessis tekkivad jäätmed saaks koristatud.

Tööstushallid on enamasti kõige soojemad kohad, kus temperatuur tõuseb 50-70 kraadini. Tehased on aga kogu aeg töös ja jäätmeid tuleb koristada pidevalt, vahendab Taloussanomat.

Tööstusseadmete puhastajal on seljas kummiülikond ja selle all veel tulekindel riietus. Sellised on tööohutuse nõuded. Nõnda ei tule pelgalt särgi väel töötamisest midagi välja.

Sami kirjeldab oma töö olukorda järgmiselt: küta saun 70 kraadini, pane selga vihmaülikond ja võta leiliruumi kaasa endast 20 kilo raskem kaaslane. Ning siis hakka temaga saunalaval maadlema – vaata, kaua vastu pead.

Kuumarabandused pole Sami ametis harukordsed. Neid tuleb ikka aeg-ajalt ette. Tööd tehakse paaris ja vahel ka 4-liikmelistes gruppides. Töökaaslased saavad teineteist jälgida, vahepeal käiakse enda väljas jahutamas. Kuumade ilmadega tehakse tööd 15 minuti kaupa.

Vett ja mineraalvett tuleb juua kogu aeg, mitmeid liitreid päevas. Vee eest maksab tööandja. Lisaks on Samil kaasas spordijook, et vältida krampe.

Soomes on veel ameteid, kus praeguse kuumaga on raske. Üks sellistest on asfaldipanija amet. Pikk kuumaperiood kurnab ära. Töö juures on pidevalt 60-kraadine temperatuur. See paneb kõvasti higistama. Vahetuse käigus kulub 5-6 liitrit vett. See on 3-4 1,5-liitrist pudelit.

Joomisele lisaks suurt midagi ette võtta ei saa, kuumus tuleb lihtsalt üle elada. Tööandja on väga hoolitsev ja jälgib töötajate olukorda. Ülemused käivad kohal ja kontrollivad, et töötajad teeksid vajalikke puhkepause ning tarbiksid vedelikku. Jookidega varustab tööandja. Asfaldipanijatele on veel eraldi külmkapid, et joogid püsiksid külmad.

Töö on üle viidud öötundidele, kus see on võimalik. See on muutnud töö kergemaks. Lisaks asfaldipanijatele on kuumusega raske ehitajatel. Ka neile pakutakse kuuma ilmaga juua. Lausa joogiautomaate on ehitusobjektidele toodud.

Kuumaga töötamine pole naljaasi. See võib ohustada nii tervist kui tööturvalisust. Vastutus langeb tööandjale. Tööandja ei saa end välja vabandada väitega, et kuumus ei kesta kaua ja kohe läheb jahedamaks. Kui töötaja ei saa piisavalt vedelikku ning pause ei tehta, siis võib see mõjutada tervist.

Sami työskentelee ehkä Suomen kuumimmissa olosuhteissa – näin hän selviää jopa 70 asteen pätsistä

Kuumia olosuhteita helpotetaan työpaikoilla muun muassa lisäämällä taukojen määrää sekä tarjoamalla työntekijöille juotavaa. Sami Viitasaari työskentelee kenties Suomen kuumimmissa olosuhteissa. Hän on prosessipuhdistaja, joka huolehtii siitä, että tehtaissa tuotantoprosessien aikana syntyvä jäte tulee siivotuksi. - Teollisuushallit ovat usein jo ennestään lämpimiä paikkoja, mutta helteillä lämpötilat nousevat herkästi jopa 50-70 asteeseen, Viitasaari kertoo.

Kommentaarid
(Külastatud 591 korda, 1 külastust täna)