Soomes võidakse koroonapiiranguid põhjendada noortel esineva nn pika koroonaga

Soomes võidakse hakata uusi koroonapiiranguid põhjendama nn pika koroonaga, mis esineb noortel üha sagedamini.

Nn pika koroona vaevusi esineb värske Norra uuringu kohaselt noortel väga sagedasti. Koroona vaevused püsivad kaua 16-30-aastastel, kellest igal teisel on vaevused veel pool aastat pärast haiguse põdemist, vahendab Ilta-Sanomat.

Soome terviseameti terviseohutuse osakonna juhataja Mika Salminen ütles esmapäeval Yle saates A-Studio, et nn pikk koroona võib hakata takistama Soomes piirangute kaotamist. Eile teisipäeval ütles Salminen, et Soomes on käes koroona neljas laine ning juba käesoleval nädalal on kavas kehtestada karmimad piirangud.

Kõige tavalisemad nn pika koroona haigusnähud on kurnatus, hingamisraskused, palavik, kurguvalu, köha, lihasvalu, valu rinnus, iiveldus, uimasus, peavalu, depressioon, unetus, lõhna- ja maitsemeele kadumine ning muud neuroloogilised vaevused nagu mäluhäired ja keskendumisraskus.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS nakkushaiguste peaarst Asko Järvinen ütles, et nn long covid võib saada edaspidi üheks piirangute põhjuseks. Siiani on piirangutega kaitstud teisi haigeid, et meditsiini võimekus koroonapatsientide tõttu ei kannataks. Kui vaktsineerimisega on jõutud niikaugele, et meditsiin pole enam ohus, siis peab piirangute jaoks leidma muud põhjused. Pikk koroona on üks selline põhjus.

Pika koroona puhul on haigust põetud kodus ja haigusnähud on olnud leebed, aga haigusnähud jäävad püsima pikaks ajaks. Selline asi esineb põhiliselt noortel.

Viimasel ajal on koroonaga nakatumiste arv kasv olnud eriti noorte hulgas. Tulevikus saab piiranguid põhjendada haigusohu vähendamisega noortel.

Praegu on nn pika koroona kohta veel vähe infot, sest haigus on olnud väga lühikest aega. Pole teada, kas ja kuidas aitavad vaktsiinid ära hoida nn pikka koroonat. Praegu on teada, et koroona puhul esineb pikaajalisi vaevusi rohkem kui teiste hingamisteede nakkushaiguste puhul. Rohkem infot on pika koroona kohta arvatavasti käesoleva, 2021. aasta lõpus.

Huolestuttavia tietoja nuorten koronaoireista kantautuu maailmalta – pian niillä voidaan perustella rajoituksia Suomessakin

Pitkäaikaiset koronan jälkioireet voisivat olla jatkossa yksi peruste rajoitustoimenpiteille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtaja Mika Salminen kertoi maanantai-iltana Ylen A-studiossa, että luultua yleisemmäksi paljastunut pitkäkestoinen korona voi hidastaa Suomen avautumista. Tiistaina Salminen ilmoitti MTV:lle Suomen siirtyneen koronan neljänteen aaltoon kohonneiden tartuntalukujen vuoksi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,098 korda, 1 külastust täna)