Soomes valmismaju müünud mehed petsid inimestelt välja kümneid tuhandeid

Kohus mõistis Turus tegutsenud valmismajade müügiga tegelenud ettevõtte juhid süüdi pettuses ja mõistis neile tingimisi vanglakaristused ja neilt välja üle 200 000 euro suuruse hüvitise.

Mehed mõisteti pettuses süüdi, kuna nad jätkasid majade müüki klientidele, kuigi firma oli juba varatu ja maksejõuetu, vahendab Iltalehti.

Tegemist oli meestele kuulunud ettevõttega Kartanokoti Oy. Aastal 2012 asutatud firma tegeles ühe tuntud majavalmistaja majade müügiga võtmed kätte põhimõttel. Mõned kliendid olid sõlminud algse kokkuleppe majade valmistajaga.

Kartanokoti aga sattus juba paari aastaga raskustesse. 2014. aasta aruanne näitas üle 100 000 euro suurust kahjumit. Sellele vaatamata jätkati täie auruga majade müüki.

Omast kodust unistanud pered ei teadnud, et pärast majatehingu sõlmimist ja kümnete tuhandete eurode suuruse ettemaksu tasumist ei suuda firma neile maja valmis ehitada. Klientidelt võetud ettemaksudega lõpetati firmas varasemate klientide objekte, et vältida maksehäireid.

Varatu Kartanokoti müüs viimased majapaketid vaid kolm kuud enne firma pankroti teadet 2017. aasta juunikuus. Nii prokuratuur kui kohus pidasid sellist tegevust väga raskeks kuriteoks. Ettevõtte juht oli ise kohal, kui tema tuttav pere sõlmis majatehingu 150 000 euro peale. Firma juht ei maininud poole sõnanagi, et firma oli selleks ajaks juba tupikus. Klient otsustas firma kasuks, kuna juht oli tuttav ja hind konkurentidest poole odavam. Petta saanud pereema ütles hiljem kohtus, et poleks tehingut sõlminud, kui oleks teadnud firma raskustest.

Pettuse ohvriteks langenute kahju ulatus 20 000 eurost kuni 70 000 euroni. 44 000 eurot ettemaksu tasunud pere sai vastu vaid ehitusloa joonised, mis olid väärtusetud, kuna maja ei hakatud kunagi ehitama.

Ettevõtte juhid end kohtus süüdi ei tunnistanud. Üks neist, firma müügijuht ütles, et firma juht sundis teda kogu aeg müüma. Pankrotiaruande järgi oli firmal enne pankrotti raha vaid 4000 eurot ja võlgu üle 320 000 euro. Firma juht ütles, et firma oli maksejõuline ja tegevus oleks võinud jätkuda, kui ta poleks oma partneriga tülli pööranud.

Kohus aga leidis, et pankrot oli firma pikaajalise kahjumliku tegevuse tagajärg. Edela-Soome kohus leidis, et 1970. ja 1979. aastal sündinud mehed tegutsesid tahtlikult. Meestele mõisteti pooleteise aasta pikkune tingimisi vanglakaristus kokku 5 pettuse juhtumi eest. Lisaks peavad nad tegema 50 tundi ühiskasulikku tööd ja hüvitama kahju summas üle 230 000 euro.

Turu ringkonnakohus jättis karistused samaks. Lisaks määrati meestele 5 aasta pikkune ettevõtluskeeld.

Valmistalopaketit olivatkin huijausta – petturiyrityksellä useita uhreja Suomessa

Petolliset talotehdastoimittajat huijasivat useiden kymmenien tuhansien eurojen ennakkomaksuja talopakettia odottaneilta perheiltä. Avaimet käteen -periaatteella valmistaloja myynyt firma huijasi asiakkailta kymmenien tuhansien eurojen ennakkomaksut. Vaikka yritys oli konkurssikypsä, se jatkoi talopakettien myyntiä. Oikeus piti tekoja törkeinä. Oikeus on tuominnut turkulaisen talotehdastoimittajan johdossa olleet kaksi miestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja yli 200 000 euron korvauksiin.

Kommentaarid
(Külastatud 1,321 korda, 1 külastust täna)