Soomes vaktsineeriti terveid 12-15-aastaseid lapsi koroona vastu, seda eksikombel ja ilma loata

Soomes Vesilahti vallas Pirkanmaal hakati vaktsineerima koroona vastu terveid 12-15-aastaseid lapsi, seda eksikombel ja ilma ametliku loata.

Lapsi vaktsineeriti kahe nädala jooksul ja seda vaid terviseameti soovituse alusel, kuigi selleks oleks pidanud olema sotsiaal- ja terviseministeeriumi ning valitsuse luba, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome terviseamet andis 24. juunil välja soovituse, et koroona vastu võib vaktsineerida ka 12-15-aastaseid täiesti terveid lapsi, kes ei kuulu riskigruppi. Vesilahtis alustati selle peale laste vaktsineerimist.

Valla nakkushaiguste arst Elina Tolvanen ütles, et viga avastati 2. juulil ja laste vaktsineerimine lõpetati 14. juulil.

Nakkushaiguste arst põhjendas eksimust inimliku veaga. Laste puhul ei arvestatud sellega, et vaja on valitsuse luba. Nüüd oodatakse vastavat valitsuse määrust, et laste vaktsineerimisega saaks jätkata.

Kokku jõuti ära vaktsineerida 89 last vanusest 12-15, aga osa neist kuuluvad riskigruppi. Seni pole lapsevanematelt mingeid pretensioone tulnud, seetõttu vald midagi hüvitama ei pea.

Lapsed, kes on saanud vaktsiini juunis-juulis, saavad teise doosi 12 nädalat hiljem nagu kõik teisedki.

Koronavirus | Vesilahdessa rokotettiin perusterveitä 12-15-vuotiaita viikkoja ilman virallista lupaa – lääkäri: “Ihmisiä kun ollaan, virheitä tulee”

Nuorten rokottaminen aloitettiin THL:n suosituksen perusteella, vaikka siihen tarvitaan vielä sosiaali- ja terveysministeriön ja valtioneuvoston lupa. Vesilahdessa perusterveitä 12-15-vuotiaita nuoria rokotettiin noin kaksi viikkoa ilman virallista lupaa. Asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi 24. kesäkuuta suosituksen, että myös riskiryhmiin kuulumattomia 12-15-vuotiaita voitaisiin rokottaa. Vesilahdessa aloitettiin tämän perusteella rokotukset.

Kommentaarid
(Külastatud 1,119 korda, 1 külastust täna)