Soomes kasvas koroona-ajal kasutatud autode müük, ja ka hinnad tõusid

Soomes kasvas koroona-ajal kasutatud autode müük ning enamus sisse toodud kasutatud autodest müüakse nüüd vahendajate kaudu.

Kuivõrd inimestel on raha säästetud, siis on kasutatud autode hind kerkinud paari tuhande euro võrra. Enamus müüdavatest autodest on jätkuvalt bensiini- ja diiselautod, kuigi huvi elektri- ja hübriidautode vastu suureneb, vahendab Helsingin Sanomat.

Kasutatud autode müük kasvas hüppeliselt juba eelmisel suvel, üle 50 protsendi võrra. Uute autode müük langes ja inimesed ostsid rohkem kasutatud autosid. Müüki soodustas veebimüügi hoogustumine. Müüjad tõid autod kasvõi koduuuksele, tagastamise õigusega.

Möödunud suvel kasvatas autode müüki kolm asja: ühistransporti püüti nakatumise kartuses vältida, kodumaine turism hoogustus ja kuivõrd välismaale ei sõidetud, siis jäi paljudel raha alles.

Samad põhjused on ka käesoleval aastal, ainult et paljudel on raha kogunenud veelgi rohkem. Näiteks J. Rintajouppi autopoodides on hinnad kerkinud aastaga 1500-2000 euro võrra. Autode müük kasvas alates aasta algusest, aga juuni-juuli on olnud eelmisest aastast vaiksemad.

Üheks kasutatud autode müüki piiravaks teguriks on vähene uute autode müük. Kui ei osteta uusi autosid, siis ei tule turule ka vanu. Uute autode müük kannatab muu hulgas komponentide defitsiidi tõttu. Kasutatud autodest otsest puudust pole, aga uute autode müügi vähesus kergitab uuemate kasutatud autode hinda.

Kasutatud autosid müüakse Soomes igal aastal ligi 580 000. Kui seni on kasutatud autosid toodud põhiliselt Rootsist, siis nüüd tuuakse rohkem Saksamaalt. Rootsis tuli vahepealt palju kasutatud autosid turule, kuna seal algas kümmekond aastat tagasi autoliisingu buum. Liisinguautod hakkasid tulema kasutatutena turule 6-7 aastat tagasi. Paljud neist toodi Soome. Kaasa aitas Rootsi krooni madal kurss euroga võrreldes.

Viimastel aastatel on aga Rootsis ostetud palju elektri- ja hübriidautosid ja neid ostavad kasutatutena kokku norrakad. Seetõttu on Rootsis kasutatud autode hinnad kerkinud. Valuutakurss on püsinud aasta aega muutumatu.

Kasutatud autode Soome toomine on läinud peaaegu täies osas vahendusfirmade kätte. Viimase aasta jooksul on autopoodide kaudu müüdud 95 protsenti Soome sisse toodud kasutatud autodest.

Soomes müüdi eelmisel aastal 96 000 uut sõiduautot. Tänavuse esimese poolaasta jooksul on uute autode müük kasvanud 20 protsenti. Aasta lõpuks müüakse prognooside kohaselt 106 000 uut sõiduautot. Kasutatud autode müük oli tänavu esimesel poolaastal 3,4 protsenti kõrgem kui viimase viie aasta keskmine.

Eriti hästi on läinud kahel suurel kasutatud autode müüjal Kamux ja Saka. Börsifirma Kamux aktsia hind on aastaga enam kui kahekordistunud. Ettevõtte aastakäive kasvas varasema 658 miljoni pealt 2020. aastal 724 miljoni euroni. Tänavu esimeses kvartalis kasvas müük 25 protsenti.

Kamuxil on Soomes ligi 50 poodi. Esimeses kvartalis toimus 36 protsenti müügist selliselt, et auto kas viidi ostjale koju või ühest poest teise. Autode viimine ostja juurde koju on aidanud müüki kasvatada.

Soome suuruselt teine kasutatud autode müüja Saka pole börsifirma ja saab numbreid avalikustada vabamalt. Võrreldes eelmise aasta algusega on tänavu müük kasvanud 35 protsenti. Möödunud aastal kasvas Saka käive 37 protsenti 360 miljoni euroni. Käesoleval aastal kasvab käive üle 450 miljoni euro. Juulikuus on olnud kasv üle 30 protsendi. Saka müügiedu saladus on lihtne: lai autode valik ja digitaalsed müügikanalid. Üle 30 protsendi on kaugmüük, mis tähendab, et auto toimetatakse kliendile koju või lähedasse poodi.

https://www.hs.fi/talous/art-2000008134764.html

Kommentaarid
(Külastatud 431 korda, 1 külastust täna)