Soomes aias mänginud lapselt leiti 20 puuki

Soome lõunaosas Lohjas mängis väike 9-kuune laps veidi aega pühapäevasel päeval hoovis ja pärast seda leiti tema kehalt 20 puuki.

Puugid avastas lapse kehalt ema, kes last õhtul pesi. Lapse kaelal olid väiksed helepruunid täpid. Algul arvati, et see on väljast sisse toodud pori, aga need ei kadunud pesuga ära, vahendab MTV.

Pere uuris täppe lähemalt pinsettidega. Siis selgus kole tõsiasi: lapse kehal oli 20 noort puuki ehk nümfi. Selliste noorte puukide läbimõõt on vaid 1-2 mm. Nümfe leiti lapse kaelalt, kõrvadest ja jalgadelt. Osa neist olid lapse kehale kinnitunud, osa pudenesid maha.

Lapse vanaema väitel pole viimase 30 aasta jooksul koduhoovist saadud mitte ühtegi puuki. Nüüd oli neid lapsel väga suur kogus. Naine arvab, et puugid jõudsid hoovi põtradega. Pärast seda ehitati hoovi ümber aed, et põdrad sisse ei pääseks.

Kuivõrd puugid olid väga väiksed, võisid nad aeda jõuda ka väiksemate loomade, näiteks närilistega. Nümfide tuvastamine on raske nende väiksuse tõttu. Selleks, et üldse aru saada, mis toimub, tuli putukaid pildistada ja pilti suurendada. Nümfid on nii väiksed, et palja silmaga neid korralikult ei näe.

Nümfid võivad levitada puukborrelioosi ja puukentsefaliiti nii nagu kõik teised puugid. Pere on jälginud lapse tervist kaks nädalat ja tehtud on lastearsti soovitatud antikehade testid. Pere loodab, et testid on negatiivsed.

Kommentaarid
(Külastatud 1,722 korda, 1 külastust täna)