Soome tõi Süüria laagrist ära ühe ema ja kaks last

Tänasel reedel, 16. juulil 2021 tõi välisministeerium Kirde-Süürias Roji laagrist ära kaks soome last ja nende ema. Kõik kolm on Soome kodanikud. Lapsed on eelkooliealised. Nüüd on nad Soome ametivõimude hoole all.

Soome ametivõimudel on välisministeeriumi info kohaselt põhiseaduslik kohustus võimalusel kaitsta laagrites viibivate Soome laste põhiõigusi. Kirde-Süüria laagrites viibivate laste põhiõigusi saab kaitsta ainult siis, kui nad kodumaale tagasi tuua.

Ka nende emad on koos lastega kodumaale tagasi toodud. Ainult laste kodumaale tagasitoomine pole olnud võimalik. Kõigis ametlikes toimingutes tuleb esmajärjekorras arvestada lapse huvidega.

Süüria laagrites on endiselt kümmekond soomlast ja paar ema. Laagrites on umbes 600 ELi kodanikust last ja 300 naist. Kokku on laagrites ligi 62 000 inimest: umbes 59 000 al-Holis ja umbes 2700 väiksemas Roji laagris.

Süüria kirdeosas asuvad laagrid kujutavad jätkuvalt tõsist pikaajalist julgeolekuohtu. Mida kauem on lapsed laagrites, ilma peavarju ja hariduseta, seda raskem on võidelda vägivaldse äärmusluse ja radikaliseerumisega.

Välisministeerium töötab selle nimel, et laagritesse jäänud Soome lapsed võimalikult kiiresti kodumaale tuua.

Kommentaarid
(Külastatud 245 korda, 1 külastust täna)