Soome piiriületuse uus kord, mis jõustub 12.07.2021

Soome valitsus tegi täna teisipäeval, 6. juulil otsuse nakkushaiguste seaduse ajutiste muudatuste ja piiriületuse mudeli kohta, mis hoiab edaspidi ära koroona leviku Soome.

Alates esmaspäevast, 12. juulist 2021 peab Soome saabuvatel isikutel olema kaasas tõend täieliku vaktsiinikuuri või viimase 6 kuu jooksul läbi põetud koroonahaiguse kohta. Kui isikul on kaasas mõni ülaltoodud tõenditest, siis pole tal Soome saabumisel muid terviseohutusega seotud kohustusi.

Ülejäänud isikud peavad enne piiriületust esitama tõendi negatiivse koroonaviiruse testi kohta või vähemalt 14 päeva enne piiriületust saadud vaktsiini esimese doosi tõendi. Mõlemal eespool nimetatud juhul peab inimene testi tegema ka 3–5 päeva pärast riiki sisenemist. Kuni testi negatiivne tulemus kinnitatakse, tuleb hoiduda kontaktidest ja jääda koju või majutusasutusse.

Kui Soome saabuval inimesel puudub tõend saadud vaktsiinikuuri, läbi põetud koroonahaiguse, negatiivse koroonatesti või vähemalt 14 päeva enne saabumist saadud esimese vaktsiinidoosi kohta, peab ta tegema koroonatesti kohe Soome saabudes ja teise testi 3-5 päeva pärast saabumist.

Tõendi esitamise või testi tegemise kohustus ei kehti isikute kohta, kes saabuvad Soome riigist või piirkonnast, kus koroonaviiruse esinemine või muteerunud viiruse levik ei kujuta erilist ohtu. Nende riikide ja territooriumide kohta on valitsus välja andnud määruse. Need on Austraalia, Hongkong, Island, Iisrael, Hiina, Macao, Malta, Poola, San Marino, Singapur, Uus-Meremaa ja Vatikan ning Omasvuono, Kaivuono, Raisi, Koutokeino, Kaarasjoki, Teno, Uuniemi ja Lõuna-Varangi vallad Norras. Määrust muudetakse epideemilise olukorra muutudes.

Testi sooritamise kohustus kehtib üle 16-aastastele isikutele. Seadus määratleb ka mõned erandite grupid, kellele tõendite esitamise ja testimise kohustus ei laiene.

Nakkushaiguste seadus näeb ette karistuse, kui inimene ei lase teha koroonaviiruse teste.

Nakkushaiguste seaduse ja valitsuse määruse ajutised muudatused jõustuvad 12. juulil 2021. Nakkushaiguste seaduse ajutised muudatused kehtivad kuni 15.10.2021. Määrus kehtib kuni 31.8.2021

Lisa: valitsuse määrus riikide ja piirkondade kohta, kust tulles pole vaja tõendit esitada ega testi teha

Kommentaarid
(Külastatud 11,296 korda, 1 külastust täna)