Soome ministrid tahavad ka Soomes tööaega vähendada

Islandis tehti eksperiment, mille käigus selgus, et lühem tööaeg, 35-36 tundi nädalas parandab tootlikkust ja töötajad tundsid end paremini. Palk jäi sel ajal samaks. Nüüd tahetakse ka Soomes kasutusele võtta lühem, 4-päevane töönädal.

Valitsuserakondadest toetavad lühemat töönädalat sotsid, rohelised ja vasakpartei. Keskerakond ei soovinud arvamust avaldada ja Rootsi erakond ei toeta töönädala lühendamist, vahendab Iltalehti.

Opositsioonierakonnad koonderakond, põlissoomlased ja Liike Nyt ei toeta töönädala lühendamist. Kristlikud demokraadid on sellega nõus vaid siis, kui vastavad otsused on piirkondlikud.

Vasakpartei juht, haridusminister Ly Andersson ütles, et Soomes tuleks läbi viia samasugune eksperiment nagu tehti Islandil. Andersson ütles, et vasakpartei toetab seda, et inimestel oleks rohkem vaba aega ning et oleks võimalik paremini siduda töö ja pere-elu. See on oluline inimeste heaolu ja tootlikuse seisukohalt.

Andersson on varem toetanud 6-tunniseid tööpäevi. Palk jääks samaks, aga töötunde on vähem. Avalikus sektoris, kus tehakse tööd ka vahetustega, sobiks selline mudel kõige paremini.

Sotside juht ja peaminister Sanna Marin pakkus juba 2019. aastal välja, et Soomes võiks olla 4-päevane töönädal või 6-tunnised tööpäevad. Sotsid on lubanud hakata ette valmistama tööaja vähendamist. Kui tööaja lühendamine aitab suurendada inimeste heaolu, siis on see oluline.

Soomes on tehtud tööaja lühendamise eksperimente 1990ndatel aastatel. Nüüd on kavas selline eksperiment korraldada sügisel. Soome võiks seda teemat arendada Euroopa Liidu tasemel.

Roheliste juht ja siseminister Maria Ohisalo on lühema tööaja poolt, aga teatud tingimustel. Ohisalo väitel vajab Soome tööelu rohkem paindlikkust. See oleks hea, kui inimesed saaksid proovida lühemat tööaega. See võiks aidata kaasa inimeste paremale hakkama saamisele ning seeläbi võiks rohkem inimesi tööl käia. Lühem tööaeg võiks olla üks võimalusi, kuidas parandada inimeste töövõimet.

Ohisalo ütles, et pooldab lühema tööaja eksperimendi korraldamist Soomes. Roheliste erakonna töötajatel juba on kasutusel lühem tööaeg. See on end õigustanud.

Soomes on avalikus sektoris juba praegu kasutusel lühem töönädal. Näiteks riigisektoris on keskmine tööaeg 37,4 tundi nädalas ja omavalitsustes 34,3 tundi nädalas.

Kommentaarid
(Külastatud 1,140 korda, 1 külastust täna)