Soome ministri kättemaks – piiriületuse piirangud ei pruugigi leeveneda

Kuigi Soomes oodati algavalt nädalalt piiriületuse piirangute leevendust, siis seda ei pruugi tullagi. Nimelt tahab valitsus teiste riikide puhul nn ohutu piiri seada 10 nakatumise peale 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta.

See tähendab, et näiteks Eestist, kus see number hakkab lähenema senisele ohutule piirile ehk 25-le, ei pruugi niipea vabalt Soome pääseda. See oleks suur löök laevafirmadele, vahendab MTV.

Samuti ei pääse vabalt Soome enam Austriast, Itaaliast, Jaapanist, Saksamaalt, Slovakkiast ja Tšehhist. Euroopa Liit on poodanud nn ohutu piiri kergitamist koguni 50 nakatumise peale. Soome 10 aga jätab enamuse riike sellest tsoonist välja.

Soome valitsuse selline käik on võimalik, kuna ohutu piiri määratlemine jäeti Euroopa Liidus valitsuste otsustada. Isegi Soomes ei leia naljalt piirkondi, kus nakatumise piir oleks alla 10. Näiteks Helsingi ja Uusimaa piirkonnas on see 67, Põhja-Hämes 55 ja Edela-Soomes 37.

Parlamendi sotsiaal- ja tervisekomisjon leevendas piiriületuse piiranguid võrreldes sellega, mis valitsus algselt välja pakkus. Näiteks otsustas komisjon, et Soome pääsevad ilma eelneva testita ka need, kes on saanud ühe vaktsiinisüsti – neil tuleb käia testi tegemas peale Soome saabumist. Parlamendi sotsiaal- ja tervisekomisjoni esimees Markus Lohi ning valitsuses reisipiirangutega tegelev pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru on olnud piirangute ranguse osas eri meelt. Nüüd otsustas parlament leevendada Kiuru poolt ette pandud piiranguid. Valitsuse kuluaarides spekuleeritakse, et Kiurul on soov selle eest parlamendi komisjonile kätte maksta.

Kui valitsus otsustab teisipäeval nn ohutu piiri 10 peale alla tuua, siis on see suur löök Soome turismisektorile. Loodeti, et piirangud leevenevad, aga nüüd võib tulla hoopis karmistamine. See tähendab ühtlasi, et Eestist ei pääse niipea vabalt Soome.

Parlamendi poolt reedel kehtestatud piiriületuse reeglid kehtivad kuni oktoobri keskpaigani, aga valitsus saab igal ajahetkel muuta ohutute ehk madala koroona tasemega riikide määratlust.

Kommentaarid
(Külastatud 3,521 korda, 1 külastust täna)