Soome koroona ülevaade: nakatumiste arv kahekordistus kahe nädalaga

Eelmisel nädalal (28. juuni – 4. juuli) tuvastati 1282 uut koroonajuhtumit ja eelneval nädalal (21. – 27. juuni) umbes 960 uut koroonajuhtumit. Nakatumiste arv on kahe nädala jooksul kahekordistunud võrreldes eelneva kahe nädalaga: viimase kahe nädala jooksul registreeriti kokku 2240 ja kahe eelneva nädala jooksul 1093 juhtumit. Uute nakatumiste arvu suurenemine on suuresti seletatav Euroopa meistrivõistlustel käinud turistide nakatumisega.

Euroopa meistrivõistlustega seotud nakatumised on nüüd suures osas teada ja nakkusega kokku puutunud inimesed on karantiini pandud. Ravipiirkonnad on terviseametile 6. juuli seisuga teatanud kokku 481 jalgpalliga seotud nakatumisest, millele lisandub 165 järelnakatumist. Enamik nakatumistest on tuvastatud Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas. 25. nädalal oli üle 40 protsenti tuvastatud nakatumistest otseselt seotud jalgpalli Euroopa meistrivõistlustega ja 26. nädalal oli vastav osakaal 15 protsenti.

Testide arv on hakanud kasvama

Juuni-juuli vahetusel tehti 26. nädalal peaaegu 97 000 koroonatesti, mis on umbes 26 500 testi rohkem kui eelneval nädalal. COVID-19 juhtumite osakaal viimase kahe nädala jooksul testitud proovides on olnud suurem kui juuni esimesel poolel: 1,4 protsenti 25. nädalal ja 1,3 protsenti 26. nädalal.

Epideemia olukord on mõnes piirkonnas halvenenud

Epideemia olukord on mõnes piirkonnas halvenenud. Lisaks jalgpalli EM-i turismile on nakatumise suurenemine seletatav kasvanud välisturismi ja piiriületuse ning nõrgenenud epideemiaolukorraga Venemaal, kuid on ka kohalikke nakatumisi ja sotsiaalsetest kontaktidest tulenevaid nakatumisi.

Mõnes piirkonnas leitakse nakatumisi eriti hooajatöötajate seas. Hooajatöötajad töötavad sageli omavahel koos ja tegevus on hoolikalt juhendatud, mis tähendab, et juhtumid ei ole põhjustanud piirkondades ulatuslikke nakkuste ahelaid.

Nagu ka eelmisel nädalal, on nakatumisi kõige enam 20–29-aastaste seas.

Vajadus intensiivravi järele püsib endine

Haiglaravil oli 7. juulil 2021 seisuga kokku 44 COVID-19 patsienti, kellest 7 olid intensiivravi osakonnas. 7. juuli 2021 seisuga oli teatatud nakkushaiguste registrisse 976 koroonahaigusega seotud surmast.

Intensiivravi osakondade andmete kohaselt lisandus 26. nädalal intentsiivi 8 uut COVID-19 patsienti. Võrreldes eelmise nädalaga on intensiivravi vajadus jäänud enam-vähem samaks.

Üleriigiliselt on umbes 61 protsenti elanikkonnast saanud vähemalt ühe vaktsiinidoosi ja teise doosi ​​21 protsenti.

Soovitus: väldi igasugust reisimist Venemaale

Välismaal saadud uute koroonaga nakatumiste osakaal on tasandunud, kuid on siiski märkimisväärne: 25. nädalal tulid pooled nakatumised (50 protsenti) välismaalt, 26. nädalal aga umbes veerand (24 protsenti). Need nakatumised moodustasid 26. nädalal ligikaudu 9 protsenti kõigist nakatumistest.

Venemaa tõsiselt halveneva koroonaolukorra ja koroonaviiruse mutatsiooni tõttu soovitab terviseamet esialgu Venemaale reisimist täielikult vältida. Kõiki välisreise tuleks kaaluda, hoolikalt silmas pidades sihtriigi epideemia olukorda ja järgides ametivõimude juhiseid koju naastes.

Käesolev koroona seirearuanne ja varasemad aruanded on terviseameti veebis.

Kommentaarid
(Külastatud 599 korda, 1 külastust täna)