Rooma arstide liidu president: Vaktsineerimata inimesed ei kujuta teistele suuremat ohtu

Itaalias tegutseva Rooma arstide liidu president Antonio Magi ütles intervjuus kanalile Radio Radio, et on vale kujutada vaktsineerimata inimesi teistele ohuna.

Seoses koroona uue Delta variandi kiire levikuga on maad võtmas koroonapassi kohustuse seadmine, seda Prantsuse eeskujul. Samal ajal süüdistatakse vaktsineerimata inimesi, aga pole tõestust selle kohta, et vaktsineerimine aitab nakkuse levikut ära hoida. Vaktsiin aitab efektiivselt ära hoida riskigruppi kuuluvate inimeste haigestumise, aga vaktsineeritud võivad nakatuda ja teisi nakatada.

Rooma arstide liidu president Antonio Magi kinnitas, et vaktsineeritud ja vaktsineerimata inimestel ei saa vahet teha. Vaktsiin annab vaktsineeritud isikule kaitse raske haigestumise vastu, aga ei võta ära nakatumise ohtu. 

Magi väitel võib ka vaktsineeritud inimene nakatuda, kuna vaktsiin ei kaitse nakatumise eest. Vaktsineeritute puhul on oht isegi suurem, kuna vaktsineeritud inimene ei pruugi aru saada, et on nakkuse kandja. Seetõttu on vale väita, et vaktsineerimata inimesed kujutavad teistele ohtu. Vaktsineerimata jätmine on oht iseendale – seetõttu on suurem risk sattuda intensiivravile.

Antonio Magi sõnul peab vaktsineerimine tuginema arsti ja patsiendi vahelisele usalduslikule suhtele, seda ei saa otsustada poliitikud. Paljud vaktsiini kõrvaltoimed võivad ilmneda alles 15 päeva pärast. Arstid teavad oma patsiente ja võimalikke riskifaktoreid. On vaja teada, kas patsiendil on tromboosioht ja teda peab jälgima pikalt peale vaktsineerimist. Vaktsineerimise üle peab otsustama arst. Selline olukord tagab vastastikuse usalduse ja parema vaktsineerituse taseme.

RadioRadio ajakirjanik Fabio Duranti märkis, et väga oluline on ümber lükata eksitav väide, et vaktsineerimata inimene on ohuks teistele. Selline eksitav arusaam võib tekitada asjatuid konflikte vaktsineeritud ja vaktsineerimata inimeste vahel ning süvendada laiemalt lõhet ühiskonnas. Vaktsineerimata inimene on täpselt samas olukorras nakkuse leviku seisukohalt kui vaktsineeritud inimene. Vaktsineeritud inimene lihtsalt ei jää raskelt haigeks.

Mõned meediaväljaanded ja ajakirjanikud tahavad teadlikult tekitada ühiskonnas lõhet ning selline tegevus tuleb hukka mõista. Samuti peaks ametkonnad lõpetama valesõnumite edastamise. Kui inimestele rääkida asjadest ausalt nii nagu nad on, siis on neil suurem valmidus lasta end vaktsineerida. Lõhede tekitamine aga sünnitab vastuseisu, mida peaks iga hinna eest ära hoidma.

Kommentaarid
(Külastatud 2,738 korda, 1 külastust täna)